Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Čeští turisté předbíhali ve Slovenském ráji: Případ řeší i policie!

Slováci se rozčilují nad nebezpečným předbíháním Čechů na horách: Tohle je normální?
Slováci se rozčilují nad nebezpečným předbíháním Čechů na horách: Tohle je normální?  (Autor: Facebook)
Autor: lm - 
28. července 2019
16:13

Případ nebezpečného předbíhání českých turistů ve Slovenském ráji pořádně pobouřil místní. Čechům se nechtělo čekat ve frontě na žebříky, a tak to vzali bokem po kluzkých skalách, přičemž ohrozili i děti. A do případu se už vložila i policie, která chystá opatření.

Video s trojicí údajně českých turistů zveřejnila na facebooku paní Andrea a pod jejím příspěvkem se téměř ihned začalo živě diskutovat. Chování českých turistů v soutěsce odsoudili na sociálních sítích stovky komentářů jak od Slováků, tak i od Čechů. Někteří nešli pro silná slova daleko a zmíněné turisty rovnou označili za „hov*da“.

Do případu se vložila už i slovenská policie, která chystá schůzku se správou Národního parku Slovenský ráj a Horskou službou. V souvislosti s Vámi uvedeným případem policisté ze Spišské Nové Vsi dosud nepřijali žádné oznámení, avšak o události už měli vědomost, kterou získali monitorováním sociálních sítí. Policie takový způsob turistiky odsuzuje,“ řekla portálu Topky.sk košická policejní mluvčí Lenka Ivanová.

Podle mluvčí jde o ojedinělý případ. „Policejní sbor přímo nezasahuje v Národním parku Slovenský ráj, v případě, pokud by však došlo k naplnění skutkové podstaty trestného činu, je policie povinna reagovat,“ dodala s tím, že v podobných případech je možné se obrátit i na Horskou službu.

Ve smyslu zákona č. 544/2002 zákona o horské záchranné službě (§ 11 odst. 2 písm. B) může být osobě, která nerespektuje povinnost chovat se tak, aby neohrožovala vlastní život, zdraví a majetek nebo život, zdraví a majetek jiných osob uložena sankce do výšky až 331 € (8,5 tisíce Kč - pozn. red.),“ uzavřela.

Trojice Čechů, která předbíhala frontu po kluzkých skalách, naštvala i ředitele národního parku Tomáše Dražila, který se dle svých slov za 25 let praxe s ničím podobným nesetkal. „Vůbec to není běžná praxe, ale nehoráznost a arogance,“ uvedl k případu.

pupak_1 ( 28. července 2019 23:49 )

Měli spadnout a zlámat si hnáty, dementi.

offline ( 28. července 2019 18:10 )

Ale tak to bohužel je. I kdyby tam zrovna šli ochranáři, tak by je maximálně pokárali.

prasatkopepicek ( 28. července 2019 17:29 )

Adrspachske skaly - kazdych par metru cedule nechodit mimo vyznacene trasy. Obrazky ktere by pochopil i prumerne nadany simpanz. Samozrejme otec se synem vyrazili porozhlednout se po krajine a lezli do kopce pricemz dolu schazovali zeminu.
Proste stylem - pravidla jsou pro ty ostatni, ne pro me.

Monikay ( 28. července 2019 17:14 )

to jsou ti naši fešáci pro které neplatí žádná pravidla

cocumysvole ( 28. července 2019 16:30 )

To nejsou jenom češi. Takovýhle vypatlaný debily najdete po celým světě.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání