Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Pejsek zemřel poté, co ho chlapec (7) zbil tyčí: Děti v osadách mu dávaly inhalovat drogy, tvrdí ochranáři

Autor: dce - 
27. června 2019
17:50

Smutný konec měl příběh pejska Alexe zachráněného z romské osady na Slovensku. Poté co ho prý málem k smrti ubil tyčí teprve sedmiletý chlapec, mu selhaly ledviny. Pitva, kterou veterinář provedl, ale šokovala i zkušeného ochránce zvířat a potvrdila jim jejich nejčernější obavy.

Zpráva o pejskovi z romské osady na Slovensku došla díky sociálním sítím až do Česka.  Alex, ztrápený a téměř na smrt utýraný, si ale svobodu a laskavou péči moc neužil. Po pár dnech boje o život zahynul - selhaly mu totiž ledviny. Veterináři i ochránci přírody o jeho velmi špatném zdravotním stavu věděli, a přestože to byl velice smutný konec jeho příběhu, nebyl vlastně až tak nečekaný.

„Alex má poškozené ledviny, játra, rovněž mu bakterie napadly plíce. Byl dlouhodobě zanedbaný a podvyživený, takže není divu, že si na něm mohl vybít vztek bez problémů 7letý chlapec," napsali už krátce po záchraně dobrovolníci z SOS linka pre zvieratá v núdzi na svém facebooku.

Pitva ale odhalila mnohem horší pravdu. „Alexovi selhaly ledviny, ale především neměl čím dýchat! V plicích měl kromě bakterií všelijaké cizorodé látky, jako by vdechoval saze nebo nějaké omamné látky, které mu je výrazně poškodily," vysvětlují nyní ochránci zvířat.

„V této osadě fetují ve velkém dospělí i malé děti. Výsledkem uvažování jejich nemocných mozků je i to, že týrají bezbranná zvířata tak, že jim dávají vdechovat omamné látky, psíci tedy fetují s nimi. Takto se baví a pejska zároveň mohou také snadněji ovládat. Pak je chudák vděčný i za to, že mu alespoň občas dají najíst," popsali a apelují na zákonodárce, aby s problematikou osad a týrání zvířat v nich začali něco dělat.

Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání