Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Otec skočil do řeky Blanice pro tonoucí děti, sám zahynul

Ilustrační foto
Ilustrační foto  (Autor: Marek Podhora / MAFRA / Profimedia)
Autor: ČTK - 
10. června 2019
12:02

K obrovskému neštěstí došlo v neděli odpoledne u řeky Blanice poblíž Protivína na Písecku. Utonul tu muž, který skočil do vody, když chtěl pomoci topícím se dětem. Proud řeky jej unesl o přibližně 300 metrů níže, kde jej lidé vytáhli na břeh, ale už se ho nepodařilo oživit. Děti se povedlo zachránit. 

Skupinka dospělých spolu s dětmi se rozhodli parnou neděli strávit u vody u jezu U Karáska na řece Blanici v katastru obce Heřmaň. "Krátce po druhé hodině se idylka změnila v boj o život. Do řeky pod jezem skočily dvě děti, které se začaly topit, za nimi do vody skočily další dvě dospělé osoby, chtěly zachraňovat, ale také ony měly v řece problémy," popsala policejní mluvčí Kamila Čuřínová Ingrišová.

„Tonoucím přispěchal na pomoc muž (příslušník Armády České republiky ve volnu), který poblíž obracel traktorem seno na poli. Vzal ze zemědělského stroje lano a skočil do vody. Postupně se mu podařilo za přispění dalších svědků na břehu vytáhnout tři tonoucí,“ uvedla mluvčí.

Dospělého muže, který předtím jako první skočil do vody za dětmi, však unesl proud dál po řece. Lidé ho pak vytáhli z vody asi 300 metrů od jezu, kde okamžitě začali s resuscitací. Postupně na místo přijeli policisté, zdravotníci i hasiči. „Přes veškerou snahu a nasazení přítomných se však muže zachránit nepodařilo a lékař na místě konstatoval smrt utonutím,“ dodala mluvčí. Podle informací Práva je utonulým otec dětí, který se je snažil zachránit spolu s jejich matkou.

Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání