Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Hasiči museli slaňovat k požáru na Semilsku: Nakonec pomohl vrtulník

Autor: ČTK - 
25. dubna 2019
22:44

Hasiči ve čtvrtek navečer likvidovali požár lesa v obtížně přístupném skalnatém terénu pod Böhmovou vyhlídkou, na oblíbené Riegrově stezce mezi Semily a Železným Brodem. Hasit pomáhal i vrtulník s takzvaným bambi vakem, s pomocí kterého je možno shazovat vodu na místo požáru ze vzduchu. Provedl sedm shozů, řekla mluvčí hasičů Zdenka Štrauchová. 

Hasičům byl krátce před 17:30 původně nahlášen požár jednoho vyvráceného stromu. "Vlivem větru se ale požár rychle rozšířil na okolní porost. Když jsme tam dorazili, tak už stromy byly zachvácené vysokými plameny. Dokonce některé i odhořely a spadly dolů do Jizery," uvedla Štrauchová.

Podle ní hořelo v obtížně přístupném místě ve skalní strži, která má na délku 30 až 40 metrů a výšku asi 35 metrů. "Nedá se tam hasit běžným způsobem, že by se tam došlo s hadicí. Jedna možnost je, že lezci se nahoře ukotví, budou slaňovat s hadicemi a při hašení budou zavěšení na laně. Druhou je vrtulník," uvedla mluvčí. 

Hasiči využili pomoci vrtulníku. V pohotovosti byla i dvě družstva lezců z Liberce a ze Semil, ale k uhašení požáru nakonec stačily shozy vody z vrtulníku. „Dva lezci následným průzkum zjistili, že to vypadá dobře a nemusí se natahovat hadice,“ dodala Štrauchová. Požár se podařilo uhasit před 20:00, místní dobrovolná jednotka hasičů ale bude místo požáru hlídat celou noc.

Pěší naučná Riegrova stezka je dlouhá 3,5 kilometru a vine se údolím Jizery ze Semil do Podspálova. Lidem slouží od roku 1909. Cesta je zčásti vylámaná ve skále a prochází čtyřmi tunely.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání