Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Další katedrála v ohrožení! Muž (37) rozlil hořlavinu v chrámu v New Yorku: Podle policie ji chtěl zapálit

Autor: ČTK - 
24. dubna 2019
20:45

Americký učitel filozofie Marc Lamparello chtěl vejít do Katedrály svatého Patrika na newyorském Manhattanu se dvěma nádobami s benzinem, tekutým podpalovačem a plynovými zapalovači. V té době si již zamluvil hotel vzdálený jen 20 minut od Vatikánu. Podle policie chtěl budovu podpálit. Potom patrně hodlal uprchnout do Itálie.

Až 15 let vězení hrozí Američanovi Marcu Lamparellovi, kterého dva dny po katastrofě v Paříži přistihli policisté v newyorské katedrále sv. Patrika právě v okamžiku, když dovnitř přinesl dvě nádoby s benzinem, podpalovač a několik zapalovačů. 

Muž u katedrály zastavil s minidodávkou, prošel se okolo a pak se před osmou hodinou večer místního času vrátil k autu. Vytáhl z něho nádoby s benzinem a podpalovač. Když vešel do katedrály, zastavil ho člen ostrahy, zeptal se ho, kam jde a informoval ho, že s takovými věcmi do kostela nesmí. V tom okamžiku se trochu benzinu vylilo na podlahu.

Člen ostrahy zavolal policisty z protiteroristického oddělení, kteří byli venku. Ti muže zadrželi a vyslechli. „Tvrdil, že katedrálou procházel, aby se dostal na Madison Avenue, protože mu v autě došel benzin,“ řekl John Miller z newyorské policie. „Prohlédli jsme si vozidlo a ukázalo se, že mu benzin nedošel, “ dodal. Pak policisté muže zatkli.

Státní zástupce David Stuart během středečního krátkého soudního slyšení prohlásil: „Plánoval zapálit katedrálu svatého Patrika“. Podle něj navíc tento čin delší dobu plánoval. Zadrženého muže poslal soudce do nemocnice. Soudce nařídil, aby podstoupil psychiatrické vyšetření.

Jestliže bude Lamparello usvědčen z pokusu o žhářství a obecného ohrožení z nedbalosti, hrozí mu podle prokuratury až 15 let vězení.

 

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání