Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Požár chemičky přišel na 140 milionů: Policie obvinila pracovníka, který kradl ředidlo

Požár liberecké Severochemy
Požár liberecké Severochemy  (Autor: Facebook.com)
Autor: ČTK - 
21. března 2019
22:28

Z požáru libereckého družstva pro chemickou výrobu Severochema obvinila policie po bezmála dvou letech jednoho z tehdejších zaměstnanců. Chtěl si jen načerpat zcela v rozporu s podnikovými předpisy nějaké chemikálie, přitom ale kvůli neodborné manipulaci nastal elektrostatický výboj a vznikl požár se škodou za více než sto milionů korun. Muži teď za obecné ohrožení z nedbalosti hrozí až osm let vězení.

Na internetových stránkách policie to ve čtvrtek uvedla krajská policejní mluvčí Vladimíra Šrýtrová.

Mohutný požár vypukl v areálu Severochemy 29. května 2017 krátce po poledni. Oheň se rychle šířil a provázely ho četné výbuchy sudů naplněných chemikáliemi. Požár zasáhl sklad hořlavých kapalin a také část výroby. Záchranná služba tehdy odvezla z areálu jednoho lehce popáleného člověka, který se nadýchal zplodin. Zraněn byl i jeden z hasičů. Z továrny a jejího okolí evakuovala policie 50 lidí.

Na místě zasahovalo okolo 120 hasičů, 26 hasičských jednotek a byl vyhlášen zvláštní stupeň požárního poplachu. Lidské pochybení bylo jen jednou z možných verzí, které vyšetřovatelé posuzovali. Nakonec se ale potvrdilo. "Veškeré znalecké posudky i odborná vyjádření potvrdily, že požár vznikl v souvislosti s protiprávní činností jednoho ze zaměstnanců," doplnila Šrýtrová. Krádeží chemikálie za zhruba 3000 korun způsobil milionové škody.

Severochema vyčíslila veškeré škody způsobené požárem i následnou odstávkou provozu na zhruba 140 milionů korun. Televizi Nova to řekl obchodní ředitel firmy Roman Oberer. "Pravděpodobně se připojíme k soudnímu řízení," doplnil. Muž, který podle policie požár způsobil, podal podle Oberera krátce po požáru sám výpověď.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání