Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Stěžejní důkaz v kauze napadení Kvitové: Žondru prý usvědčili i psi!

Autor: DH - 
15. února 2019
15:35

Výpověď slavné tenistky a pachové stopy. To jsou dva stěžejní důkazy obžaloby v případě soudu s Radimem Žondrou (33), který měl před více než dvěma lety napadnout Petru Kvitovou (28) v jejím bytě. Ač jsou pachové stopy nepřímým důkazem, speciálně vycvičení psi podle Práva Žondru identifikovali zcela jasně.

Pachové stopy zatím nebyly u brněnského krajského soudu předloženy, podle deníku Právo se však mohou stát důležitým aspektem při finálním rozhodování. Ačkoliv jde o nepřímý (podpůrný) důkaz, závěry zkoumání jsou údajně velmi přesvědčivé.

Video  Kvitová vypovídala u soudu. Tvrdí, že pachatelem je Žondra  - iSport TV
Video se připravuje ...

Pokus prováděli podle důvěryhodného zdroje deníku hned čtyři cvičení psi, kteří zkoumali pachové stopy z místa činu. Ty kriminalisté zajistili v bytě Kvitové z jejího oblečení, kterého se Žondra dotýkal, a z místa, kde měl obžalovaný stát. Pachovky se následně srovnávaly s pachem podezřelého, který získali při jeho zadržení.

Samotná zkouška podle Práva probíhala ve zpřísněném režimu. Policisté rozmístili po místnosti tři metry od sebe šest plechovek s pachovou stopou. Psi pak vždy museli označit tu nádobu, ze které pach cítili. Každý z nich pokus provedl celkem třikrát, přičemž se před novým testem plechovky proházely. Z celkových dvanácti pokusů se žádný z cvičených psů nespletl.

Díky stoprocentní úspěšnosti testu jsou tak podle deníku výsledky prakticky nezpochybnitelné. Kdyby se některý z policejních psů byť jen jednou spletl, závěry by relevantní nebyly. „Buď to ten pes cítí, nebo necítí, jeho nejde oblbnout,“ řekl Právu jeho zdroj.

Ať už pachová zkouška u soudu bude mít vliv, či nikoli, hlavní a usvědčující důkaz už předložen pravděpodobně byl. Petra Kvitová(28) totiž sama na pachatele ukázala, a dokonce se osobně účastnila soudního líčení a jako svědek proti němu vypovídala, i když v oddělené místnosti.  

Obžalovaný Radim Žondra stále tvrdí, že je nevinný. V bytě Kvitové prý nikdy nebyl, slavnou sportovkyni zná údajně jen z televize. V době činu se podle svých slov nacházel v desítky kilometrů vzdálených Napajedlech na stavbě, což potvrdili i jeho kolegové. „Byl to zrovna kontrolní den, takže tam být musel,“ řekl dotyčný u soudu, kterému mimo jiné uvedl, že z místa měly vzniknout i fotografie, které to potvrzují. Na těch ale obviněný nefiguruje. Policie měla zajistit i pachatelův stavební deník, ve kterém o práci v inkriminovaný den údajně není žádná zmínka.

Radim Žondra měl Petru Kvitovou napadnout v prosinci 2016 v jejím bytě v Prostějově. Tenistka ho tam podle svých slov pustila dobrovolně, protože jí tvrdil, že jde na kontrolu kotle, byť Kvitová žádný neměla. V koupelně ji pak napadl nožem. Tenistka se ale bránila a při stisku čepele si téměř fatálně poškodila prsty na levé ruce. 

 

 

 

brano34 ( 16. února 2019 19:07 )

Herecké výkony tenistky a jsou abnormální a z "Růžovky" může postoupit do dalších filmových trháků. Co vymýšlí ten její osobní strážce?

Desterz ( 15. února 2019 17:09 )

Pokud tedy vyšetřování a dokazování probíhá tak, jak popisuje Plesk, tak pámbů s náma 8-O

montevideo ( 15. února 2019 16:54 )

proč mi ta Kvitová připadá nevěrohodná?

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání