Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Chlapi, neblbněte! Opilý Kočka ml. nabízel policii tisíce i lístky na Matějskou! Bál se táty...

Autor: DH - 
22. ledna 2019
16:26

Osmadvacátého září loňského roku přišel na dálnici D11 o život řidič kamionu Miloslav V. (†28). Jeho a také svoji smrt zavinil opilý a zdrogovaný Jan Kočka mladší (†28), který se po noční dálnici hnal v protisměru ve svém terénním mercedesu. Nebylo to ale poprvé, kdy řídil pod vlivem. Už v roce 2009 ujížděl hlídce v podnapilém stavu Prahou a po svém dopadení dokonce zkoušel strážníky podplatit. Za zvláštních okolností ale vyvázl bez trestu. Detaily ze spisu nyní přinesl Spolek Šalamoun.

Psal se 13. červen 2009 a Janu Kočkovi mladšímu bylo čerstvě osmnáct let. Celý večer trávil v podniku v centru Prahy, pak nasedl do tátova bílého auta a vyrazil do ulic. Příliš nedbal předpisů a křižovatky projížděl na červenou.

Noční honička Prahou dle obžaloby započala na Václavském náměstí, kde policie pojala podezření, že by řidič mohl být pod vlivem alkoholu, a pokračovala přes Žitnou ulici směrem přes Jiráskův most na Smíchov. Na chvíli se policii ztratil z dohledu, odstavené auto hlídka našla na Plzeňské. Posádka našla řidiče schovávat se ve křoví, což Kočka následně popřel, prý si do keříku odskočil na malou... 

Následně na hlídku vytasil kontakty ve vysoké politice a vyvrcholilo to tím, že nevěřícím policistům začal drze a opakovaně nabízet úplatek, ačkoli ho jeden ze zasahujících policistů upozornil, že se právě dopouští trestného činu. 

„Hele chlapi, vyřešíme to ňák jinak. Dám vám 7.000 Kč a necháme to bejt. Znáte to, stejně z toho nic mít nebudu, jsem v kontaktu s Topolánkem a Paroubkem a vy takhle můžete být za měsíc povýšeni,“ cituje svědectví jednoho ze zasahujících policistů obžaloba, kterou zveřejnil Spolek Šalamoun.

Ten také uvádí, že se tehdy mužům zákona, kteří si vše natáčeli, dokonce snažil vnutit volné vstupenky na Matějskou pouť.

„Chování obviněného během předmětného rozhovoru bylo dle svědka velmi sebejisté, působil dojmem, že věc takto neřeší poprvé," stojí v obžalobě. Nepomohlo to, a Kočka ml. si musel dýchnout. Výsledek? 1,62 promile. Policie proti mladému členovi kolotočářské rodiny proto zahájila trestní stíhání za obecné ohrožení pod vlivem návykové látky a podplácení.

Kočkovi tehdy hrozil i pětiletý trest odnětí svobody. Zkušení právníci rodiny Kočkových v čele s doktorem Lžičařem vstoupili do bitvy.  Soudce Tome Frankič následně proces proti mladíkovi podmíněně zastavil a Kočkovi mladšímu přisoudil pouze zkušební dobu 18 měsíců. Zůstal mu dokonce i řidičský průkaz.

Rozhodnutí navíc podle Šalamounu předcházelo „bezprecedentní jednání právníka Lžičaře, který se údajně mimo soudní proces a bez smluvené schůzky dostavil k soudu a vyžadoval si i se svým klientem Kočkou v soukromí mluvit se soudcem Frankičem", čemuž on sám vyhověl. 

Kočka ml.: Táty se bál, dušoval, že už to neudělá

„Ten večer jsem byl vystresován, měl jsem z toho všeho i strach a zároveň jsem chtěl působit vůči policistům i jako suverén. Jelikož jsem měl předtím jisté nesrovnalosti se svým otcem, tak jsem nechtěl, aby se o celé záležitosti dozvěděl, a byl jsem ochoten to vše vyřešit na místě tak, aby se o tom otec nedozvěděl. Myslím to tak, že kdyby mně policie dala jakoukoliv nabídku, tak bych na tuto přistoupil. Nabídnul jsem jim vlastně i peníze, aby celá záležitost nebyla dále řešena. Protože jsem měl u sebe nedostatek peněz, tak je i pravdou, že jsem jim nabídl vstupenky na Matějskou pouť,“ stojí v zápise výpovědi u soudce.

„Jsem mladej kluk, mám jiné zájmy a chci hlavně pokračovat ve studiu, takže si uvědomuji, že odsouzení by mně nepomohlo. Jak jsem uvedl již v přípravném řízení, souhlasím s postupem podle § 307 tr.ř. (Podmíněné zastavení trestního stíhání – pozn. red.).  Doma mám navíc od otce určité postihy, od té doby jsem neseděl za volantem. Celé záležitosti nesmírně lituji, slibuji, že se to již nebude opakovat,“ dodal Kočka.

Čtyři dny na to bylo rozhodnuto...

„Na soudní proces z roku 2009 si příliš nepamatuji. Vylučuji ale, že by z mé strany došlo k nějakému ovlivňování soudce. Samotný doktor Frankič by jako zkušený soudce nedopustil jakékoli ovlivnění řízení,“ řekl Lžičař Blesku. „Pokud soudce někde potkáte a promluvíte s ním například o termínu dalšího stání, je to v pořádku. Problém nastává, když s ním řešíte věc samou, pak se jedná o ovlivňování,“ dodal.

Kočka se počátkem roku 2012 po uplynutí zkušební doby opět stal bezúhonným. Mladík mohl dále řídit a vůbec dělat vše, co se mu zlíbilo. To se mu ale nakonec také stalo osudným, když v opilosti a pod vlivem drog čelně narazil do protijedoucího nákladního automobilu. Byl na místě mrtvý a spolu s ním i řidič kamionu.

Video  CELÝ ZÁZNAM: Pohřeb Kočky (†28): Kočár s šestispřežím, průvod Prahou a bílé holubice  - Aleš Brunclík
Video se připravuje ...

yarda ( 26. března 2019 16:27 )

Podle toho článku policajti konali jak konat měli, úplatný byl někdo výše a za větší peníze.

yarda ( 26. března 2019 16:25 )

Pánové co jsou v tom článku jmenováni jsou spoluviníky té nehody při které zemřel i slušný člověk. Jestlipak si to uvědomují?

pavel11 ( 23. ledna 2019 11:06 )

kdo vytvořil kmotry,mafii,tuneláře politická mafie ODS TOP KDU CSSD a ještě je volíte!

monca82 ( 23. ledna 2019 00:17 )

Kdyby ho potrestali na zacatku..treba se mu ta dalsi nehoda nemusela uz stat...to je prave to..proc je ten trest dulezity..pusobi preventivne..do budoucna..

HledacPravdy ( 22. ledna 2019 22:03 )

Já bych to nehrotil. Bylo mu 18, tak udělal blbinu.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání