Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Příčina havárie vrtulníku: Světlem osvítili zkušeného pilota?! Rozlámané vrtule i ocas

Video se připravuje ...
Aktualizováno -
15. prosince 2018
11:15
Autor: šim, nec, dm - 
15. prosince 2018
07:37

Ranní nehoda se stala u Dobříše. Podle informací Blesk.cz tu havaroval vrtulník pražské záchranné služby, který v tu chvíli letěl pro pacienta. K nehodě došlo při přistávání na místní hřiště. 

Vrtulník letěl na místo k případu člověka, kterého v noci na trase Dobříš - Stará Huť srazil osobní vlak. Podle informací Blesk.cz tento pacient přišel při střetu s vlakem o končetiny. O nehodě informovaly na Twitteru České dráhy. 

Na místo byl vyslán vrtulník, který měl však před přistáním kolizi. „Naštěstí ani jeden člen posádky nebyl zraněn. Na místo vyjel náš speciální vůz Atego,“ potvrdila nehodu Blesk.cz mluvčí pražské záchranky Jana Poštová.

"V 3:48 jsme přijali informaci o vážně zraněném muži, kterého srazil vlak. Muž by utrpěl ztrátové zranění dolních končetin a vážné poranění hlavy. Po příjezdu záchranky byl v hlubokém bezvědomí. Na místě byla zahájena okamžitá resuscitace, byly zajištěny jeho životní funkce,“ řekla Blesk.cz mluvčí středočeské záchranné služby Effenbergerová.

Video Vrtulník pravděpodobně zavadil o ochrannou síť hřiště, na kterém přistával - David Malík
Video se připravuje ...

S ohledem na nehodu vrtulníku byl muž transportován pozemní cestou a předán na urgentní příjem do pražské motolské nemocnice.

Podle snímků je patrné, že má vrtulník zcela rozlámané vrtule, poškozenou má také zadní část trupu. Policejní prezidium pro ČT uvedlo, že škoda na vrtulníku dosahuje vysoké výše. "Pilot z dosud nezjištěných příčin zavadil vrtulí o kovovou konstrukci na fotbalovém hřišti, kde přistával a došlo k poškození vrtulníku," řekla mluvčí policejního prezidia Eva Kropáčová.

Podle ní vrtulník pilotoval zkušení pilot s třicetiletou praxí u pražské policejní letecké služby. 

Jednou z vyšetřovacích verzí je to, že na místě při přistání někdo rozsvítil světa, aby navedl vrtulník na správnou pozici. Ale místo toho došlo omylem k osvícení pilota, který byl připraven přistát na noční vidění.  

Havarovaný vrtulník je typ Eurocopter EC 135 T2 s registrační značkou OK-BYB. Stroj byl podle dostupných informací vyroben v roce 2004. Má poškozený hlavní rotor, částečně odlomená je také ocasní část. Vrtulník při přistání zřejmě zavadil o ochrannou síť fotbalového hřiště. Poškozený vrtulník nahradí záložní stroj.

Policejní vrtulník stejného typu havaroval také v březnu 2011. Při cvičném letu byl stroj poškozen během přistávacího manévru u Slaného na Kladensku. Ani tehdy se nikdo nezranil, vznikla pouze značná škoda.

 

3:48 jsme přijeli informaci o vážně zraněném muži, kterého srazil vlak. Muž by utrpěl ztrátové zranění dolních končetin a vážné poranění hlavy. Po příjezdu záchranky byl v hlubokém bezvědomí. Na místě byla zahájena okamžitá resuscitace, byly zajištěny jeho životní funkce,“ řekla Blesk.cz mluvčí středočeské záchranné služby Effenbergerová.

S ohledem na nehodu vrtulníku byl muž transportován pozemní cestou a předán na urgentní příjem do pražské motolské nemocnice.

 

brano34 ( 16. prosince 2018 07:31 )

Pojišťovna obci zaplatí opravy zničené ochranné síťě i konstrukci s povrchem hřiště, ale vrtulník asi ne.

nemok ( 15. prosince 2018 19:25 )

No podle tvích komentářů to vypadá že jsi ten vrtulník pilotoval ty

Taurus70 ( 15. prosince 2018 18:11 )

Profici na svych mistech😂😂😂😂

aIIahakbar ( 15. prosince 2018 18:09 )

Možná jenom ten kdo u toho nebyl a nezná podrobnosti.

nemok ( 15. prosince 2018 17:51 )

Kdo by řekl že plocha fotbalového hřiště je pro bezpečné přistání pro pilota s třicetiletou praxí malá.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání