Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Učitelku francouzštiny (†37) zabil medvěd. Neušetřil ani její miminko!

Autor: ital - 
30. listopadu 2018
14:29

Učitelka francouzštiny Valérie Théorêt (†37) žila se svým mužem na lovecké chatě na Yukonu. Spolu měli malou dcerku Adele (†10 měsíců). Živili se lovem zvířat a prodejem kožešin. V pondělí se šla matka se svou holčičkou projít, což se jim ovšem stalo osudným. Zaútočil na ně totiž obrovský medvěd grizzly a obě dvě zabil.

Manželé Valérie Théorêt a Gjermund Roesholt žili v Kanadě na Yukonu v lovecké chatě asi 400 km od hlavního města Whitehorse, kde Valérie původně učila francouzštinu na základní škole, ale nyní byla na mateřské dovolené a starala se o svou desetiměsíční dcerku Adele Roesholt.

Společně s manželem se v současnosti věnovali lovu zvířat a prodeji jejich kožešin. V okolí své chaty měli od vlády pronajaté pozemky. Gjermund na nich rozmisťoval pasti a chodil je denně kontrolovat. Přestože si byli oba vědomi nebezpečí vyplývajících ze života v divočině, zastihla je obrovská tragédie.

V pondělí odpoledne byl Gjermund na obchůzce po nastražených pastech, a když se vrátil nazpátek, zaútočil na něho obrovský grizzly asi jen 100 m od domu. Lovci se jej podařilo zastřelit, avšak jakmile přišel k chatě, nalezl už jen mrtvá těla své ženy a dcery. „Pravděpodobně byly na procházce, když je tentýž medvěd napadl,“ stálo ve zprávě koronera.

„Je to pro nás všechny obrovská rána a ohromně nás to zasáhlo,“ sdělil pro stanici CBC přítel rodiny Rémy Beaupré. „Dnes večer se s ostatními kamarády sejdeme, abychom společně truchlili a vzájemně se podpořili,“ dodal.

Na Yukonu žije okolo 7 000 medvědů grizzly, ale podobné smrtící útoky jsou velmi ojedinělé. Naposledy k podobnému došlo v roce 2006. Touto dobou by se navíc již měli medvědi uložit k zimnímu spánku. Ovšem kvůli teplejšímu počasí jsou nadále aktivní. 

europa ( 1. prosince 2018 07:59 )

Živila se lovem zvířat. Dobře jí tak, s.v.i.n.i!!! Tomu méďovi bych vzkázal: ještě toho chlapa, ať je to komplet. Smrt dítěte je smutná, ale nejspíš by z něj vychovali to samé, vraha zvířat.

Katea ( 1. prosince 2018 01:43 )

Takhle to dopadá, když se zabíjí pro zábavu či peníze. Zvěř není blbá, pozná když jí chce člověk ublížit a brání se. Dítěte je mi líto.

Elika 4444 ( 30. listopadu 2018 20:23 )

Ano, lítost stranou. Pokud to někomu stále ještě po staletích nedochází, zvířata mají mozek a nervovou soustavu. Tudíž komunikují, přemýšlejí, cítí bolest, strach, atd. Nejen pouze člověk to tak má. To snad zrkne každého, kdo měl v ruce učebnici biologie. Ona zabíjela, životy všech těch králíků, lišek a jelenů nikdo z nich nelitoval. Kdyby to byl souboj lev-antilopa, či podobně, řekli bysme si ,,No jo, příroda, tak to chodí''. Toto byl souboj dvou predátorů, savců, ano, je to také příroda. Jenomže lidé mají se svým druhem větší soucit, pokud jde o vztah k přírodě. Co posečení koloušci, zabití ,,přemnožení'' medvědi a lišky v norách se svými mláďaty-miminky, dětmi? Moc rozdílů v tom není. Jde hlavně o lidské chápání a cítění.

mak ( 30. listopadu 2018 20:08 )

Jestli se naučila pro život v divočině tak, jak vázat šátek, tak se vůbec nedivím. Ergonomické nošení je vždy čelem k tělu nosiče, ne ten paskvil, co předvádí. Proč se na všech fotkách tak nuceně směje/šklebí?

vemenozmojistary ( 30. listopadu 2018 18:39 )

Tý vytlemený svini to ze srdce přeju 👍

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání