Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Odchycení »zabijáckého« medvěda se blíží: Pomůže stopařům sníh?

Autor: ČTK, chal - 
19. listopadu 2018
15:51

Medvěd, který od září řádí na Vsetínsku, stále stopařům uniká. Nedaří se ho chytit, i když probíhá intenzivní pátrání. Nyní by měl při hledání pomoct sníh, který v Česku začal padat.

V pátrání po medvědovi na Vsetínsku by mohl pomoci sníh. Zvíře se v regionu pohybuje již od září, napáchalo hodně škod, ochránci přírody na něj proto nastražili odchytovou klec. V posledních dnech však medvěda nikdo neviděl, jeho pohyb nezachytily ani fotopasti, neobjevily se ani další stopy, řekl v pondělí ČTK Milan Orálek z Českého svazu ochránců přírody Valašské Meziříčí.

„Kdyby byl sníh, dalo by se snáz vystopovat, kde se zdržuje. Pak bychom se rozhodli, jak budeme postupovat dál,“ uvedl Orálek. V regionu již v neděli sněžilo, sníh však většinou roztál.

Minulý týden byl medvěd údajně spatřen v Hovězí na Vsetínsku. Poslední nahlášená škoda, kterou zvíře napáchalo, je z 6. listopadu. Není také vyloučeno, že zvíře odešlo na Slovensko. Minulý týden byl medvěd spatřen u obce Ostravice v Beskydech, podle Orálka však mohlo jít o jiného medvěda, v Beskydech jsou podle stop medvědi dva.

„Nicméně jsme stále připraveni. O víkendu jsme obnovili pachovou stopu u klece, zkontrolovali jsme klec, je stále natažená,“ uvedl Orálek. Ochránci přírody navrhli Agentuře ochrany přírody a krajiny ČR (AOPK), aby zaplatila výrobu dalších dvou odchytových a jedné transportní klece.

V republice podle Orálka tento druh klecí chybí a bylo by možné je v budoucnu použít i v jiných případech při transportech velkých šelem. Jedna klec by měla stát odhadem 40 tisíc korun. Mluvčí AOPK Karolína Šůlová v pondělí ČTK řekla, že agentura žádost přijala a zabývá se jí.

Mladý, asi čtyřletý medvěd se v regionu Valašska pohybuje od září. Choval se netypicky, chodil do blízkosti lidských obydlí a ztrácel plachost. Pokud by se podařilo jej odchytit, dočasně by mohl být v záchranné stanici u Temelína, kterou provozuje zoo v Hluboké nad Vltavou.

O zvíře také projevila zájem zoologická zahrada z Belgie. Na medvěda na Vsetínsku také číhal odborník na uspávání velkých šelem, veterinář Lukáš Pavlačík ze zoo ve Dvoře Králové, na medvěda však nenarazil.

spliny ( 19. listopadu 2018 18:33 )

Kriste pane, jednoho medvěda nedokáží ulovit tlupa chlapů??????? To je ale s.r.a.ní.ho!!!

jajanene ( 19. listopadu 2018 18:30 )

Není slušné se vysmívat a kritizovat, aniž by si člověk podobnou situaci sám vyzkoušel, je však s podivem, jakou kausu lze vyrobit kolem jednoho medvěda. Ať už proto, že hned na sousedním Slovensku jim mají přes tisíc a nedělají z toho vědu jako u nás, nebo proto, že naši odborníci (tedy snad...) loví jednoho medvěda už měsíce a ani neví, kde vlastně je. Převážejí jakousi rezavou bednu sem a tam, plní ji v době, kdy spadaných jablek jsou tuny kolem dokola rovněž pytlíčkem jablek, v laboratořích zkoumají medvědí lejno a jsou k smíchu celému národu, když se jim den neukáže. Snad jenom snaha krvelačných opozičních politiků je na par dní uchránila od prioritního sledování veřejnosti, neboť se v médiích prosadili ještě větší komedianti a na rozdíl od dobrého úmyslu lovců medvědů, předvádějí krvelačné a hnusné snahy ulovit člověka. Shodne snad je jen to, že medvěd i Babiš přišli ze Slovenska a naši hrdinové se je snaží ulovit. Tak doufejme, že se to nepodaří an jedněm, v horším případě alespoň jenom těm medvědářům.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání