Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Medvídě si zaseklo hlavu v plastovém kbelíku. Záchrana trvala tři dny

Autor: Mii - 
11. listopadu 2018
21:14

Do nešťastné situace se dostalo mládě medvěda baribala v americkém státě Maryland. Našlo na zemi pohozený obal od velké plastové lahve, do které ze zvědavosti strčilo hlavu a nemohlo se z ní dostat ven. S lahví na hlavě pak odběhlo zpátky do lesa a místní rangeři strávili tři dny vymýšlením krizového plánu, jak tvorovi pomoci, informuje BBC.

Po třech dnech se ale nakonec medvídě, které mezitím místní obyvatelé pojmenovali „Buckethead“ (v překladu „ten s kyblíkem na hlavě“) podařilo vypátrat a zachránit. Posloužila k tomu omamná šipka, která mládě uspala a rangerům poskytla klid na rozříznutí plastové lahve, kterou mělo na hlavě.

Když se mládě probudilo, bylo zkontrolováno, že nepřišlo k žádné ujmě a vypuštěno zpět do lesa. Tam se mu podařilo najít cestu zpět ke svojí matce a sourozencovi, napsal na Facebook Marylandský úřad pro ochranu přírodních zdrojů.

Medvěd baribal, jinak nazývaný jako medvěd černý, je středně velký druh medvěda, jehož přirozenou domovinou je Severní Amerika. Je všežravý a většinu času tráví v lesích, ze kterých občas vychází při hledání potravy. Jedinci se dožívají v průměru 30 let a mohou vážit až 400 kg. Podle Mezinárodního svazu ochrany přírody (IUCN) jde o mírně ohrožený druh.

Zobrazit celou diskusi