Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Zámek na Trutnovsku podpálili sérioví žháři! Policie jim jde po krku

Autor: ČTK, yks - 
16. listopadu 2018
10:55

Zničující požár barokního zámku, k němuž došlo v srpnu 2018 v Horním Maršově na Trutnovsku byl nejspíš založen úmyslně organizovanou skupinou žhářů. Vyplývá to ze zjištění kriminalistů, kteří vyloučili technickou závadu, nedbalost a také pokus o pojistný podvod. 

Požár památkově chráněného zámku v Horním Maršově na Trutnovsku byl založen úmyslně. Kriminalisté jsou na stopě pravděpodobných žhářů. ČTK to sdělilo krajské policejní ředitelství v Hradci Králové.

Policie srpnový požár vyšetřuje pro podezření z trestného činu poškození cizí věci, ale nevylučuje změnu právní kvalifikace. Nikoho zatím nezadržela ani neobvinila. Škoda na zámku se odhaduje na víc než pět milionů korun, ohrožen byl majetek přes deset milionů korun.

Požár zámku má společné znaky jako úmyslně založený požár několika vozidel v bazaru, kterému se věnují kriminalisté z Pelhřimova.

„V tomto případě vznikla škoda téměř jeden milion korun, ale zároveň došlo k ohrožení majetku ve výši téměř deseti milionů korun, tedy podobně jako v Horním Maršově,“ řekl ČTK mluvčí krajské policie Jan Čížkovský.

V poničeném zámku vyšetřovatelé našli několik ohnisek požáru a expertizy potvrdily stopy po vysoce hořlavých látkách na místě činu. Policie má popis pravděpodobných pachatelů a existuje podezření, že mohlo jít o organizovanou skupinu.

„Vyhodnocujeme informace o zjištěném pohybu vozidel značky Škoda v blízkosti míst požárů, která měla vždy odjíždět směrem na Prahu. Právě v Praze byla odcizena registrační značka, která byla na jednom z aut. Shoda popisu osádek těchto vozidel je dalším vodítkem pro policisty,“ uvedl Čížkovský.

Trutnovští kriminalisté, kteří na vyšetřování požáru zámku v Horním Maršově od počátku pracují, začali úzce spolupracovat nejen s kolegy z Pelhřimova, ale i z Prahy a dalších útvarů.

„Požár vozidel kolegové šetří pro podezření z trestného činu obecného ohrožení a u požáru zámku nebyla právní kvalifikace doposud změněna. Pokud budou pachatelé dopadeni a potvrdí se informace o organizované skupině, hrozí jim až 15 let vězení,“ řekl ČTK Čížkovský. 

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání