Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Výbuch v Mostkovicích: 250 kg střelného prachu a 53 poškozených domů. Sbírky na pomoc poškozeným stačit nebudou

Autor: dce, ČTK - 
26. října 2018
14:00

Škody po zářijovém výbuchu v Mostkovicích jdou do milionů. Několik domů má jít k zemi a mnoho místních stále žije ve strachu, co řekne statik jim. A navíc se stále oficiálně neví, co v domě, kde zahynul profesionální hasič (†33), vlastně vybuchlo. Na pomoc sousedům postižených explozí slouží několik transparentních účtů, na kterých se už sešlo několik stovek tisíc. Podstatně méně je pak na účtě pro synka (5) mrtvého hasiče.

Výbuch otřásl Mostkovicemi 22. září odpoledne, v domě zemřel jeho majitel a údajně profesionální hasič. Výbuch byl tak ničivý, že ho pocítili i obyvatelé pět kilometrů vzdáleného Prostějova. 53 domů bylo poničeno a škody jdou do milionů.

„Jeden dům už byl zbourán. U jedné dřevostavby je jasné, že také půjde celá k zemi. U dvou zděných domů, ve kterých bydlely tři rodiny, se stále čeká na soudní znalecký posudek statika. S největší pravděpodobností i tyto domy budou muset jít k zemi," uvedla vedoucí kanceláře obecního úřadu v Mostkovicích Magdaléna Všetičková

Tlaková vlna na domech v okruhu několika stovek metrů od epicentra výbuchu poškodila nejen střechy a okna, ale podle starosty značně poničila také interiér, kterým se prohnala. „Poškozená jsou často například futra, a dokonce i nábytek," podotkl starosta Jaroslav Peška. Škody způsobené výbuchem na jednotlivých domech a jejich vybavení se podle něj často pohybují ve stovkách tisíc korun.

Příčina exploze zatím není jasná. Objasnit by ji měly expertizy, zpracování však může trvat několik týdnů až měsíců. Jenže... už před nějakou dobou se objevily informace, že muž v domě vyráběl nelegální pyrotechniku a v domě měl i sklad petard a dělobuchů. Policisté i hasiči tuto informací ze serveru vecernikpv.cz odmítli komentovat. 

„Samozřejmě se tady všichni bavíme o tom, co se stalo. Je nám líto mladého života, ale copak ten hasič nevěděl, co dělá? Proč měl proboha doma výbušniny? Jediné štěstí, že v době exploze zrovna okolo toho baráku nikdo nešel nebo nejel autem. Byl by také mrtvý,“ řekl Večerníku soused. „Ten hasič prý v tu chvíli vyráběl rachejtle na nějakou svatbu. Měl údajně spoustu kšeftů, kterými si přivydělával,“ prozradil jiný muž. V domě podle místních bylo přes 250 kilogramů střelného prachu...

Obec kvůli tragédii založila i dva transparentní účtu - na jednom se vybírá na pomoc poškozeným. Na tomto účtě je již přes 430 tisíc korun. Druhý účet je věnován Péťovi, synovi zesnulého hasiče - tam je ovšem podstatně méně, kolem 170 tisíc korun.

Na pomoc oblíbené sousedce Ivaně, která žila v bezprostřední blízkosti vybuchlého domu, založili účet její blízcí. Sešlo se na něm přes 300 tisíc korun. Ivanin dům je neobyvatelný a bude jedním z těch, kteří půjdou patrně k zemi.

horynahoryna ( 26. října 2018 21:36 )

  Je to tak, je to ostuda celého hasičského sboru, všichni na stanici v Prostějově o tom věděli, někteří další se i podíleli. Navíc náměstek HZS Olomouckého kraje je strýcem toho blázna a HZS Prostějov pod něj spadá, je jasné, že se to snaží ututlat. A co se týká policie, tak co by kdo od nich čekal, jejich maximu je tak vybírat pokuty za nesvíticí světla na autě, jakmile jde o něco vážnějšího tak se nechají zkorumpovat. Nakonec to vždy odnese obyčejný člověk. Je mi z toho blivno.

Jarabak ( 26. října 2018 14:13 )

Co tam vybuchlo, se samozřejmě dávno ví. Ale za*raní policajti to tutlají, protože to byl jeden z nich (sice hasič, ale tyhle složky spolu drží basu, jako doktoři). Když něco bouchne někde u normálního člověka, hned celá republika ví, co, proč, jak. Tady ne. Asi aby se nepošramotil hrdinný obraz ušlechtilých záchranných složek. Jenže právě tímhle se poškozuje. Nikdo by jim to nedával za vinu. Bouchlo to prostě u maniaka, co vyráběl nebo nějak získávalvýbušniny. Tím, že to tutlají, jsou s ním na jedné lodi. Fuj. Na tuhle pakáž platím daně.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání