Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Matka z garáže dostala byt! Jana se dvěma dětmi už nemusí tahat kýble s vodou

Autor: Helena Lacinová - 
11. října 2018
09:56

Po 10 měsících živoření v garáži se Jana (47) i její dcera (2,5) a syn (9)  vyspali v postelích ve vyhřátém bytě s tekoucí vodou. „Poskytli jsme rodině krizový byt 2+1. Má tam vše,“ řekl včera Blesku místostarosta centrálního ústeckého obvodu Karel Karika.

Ještě minulý týden Jana a obě její děti přežívaly v garáži v ulici Králova výšina. Otřesné podmínky bez vody, WC a topení na pár metrech čtverečních tam s ní sdíleli její kamarád bezdomovec a její snacha s miminem (0,5). „O vnuka a všechny ostatní jsem se starala sama. Vařila jsem, uklízela, nosila vodu,“ řekla Jana pro iDNES. Kromě toho žena, jejíž identita zůstala utajena, ještě chodila vydělávat na brigády. Děti tak podle ní alespoň na jídle nijak nestrádaly.

A co sociálka?

Skupinku objevili strážníci 5. října díky anonymnímu upozornění. Pracovnice Oddělení sociálně právní ochrany dětí (OSPOD) Magistrátu města Ústí nad Labem Janiny děti okamžitě umístily do Klokánku. Do té doby o rodině »sociálka« nevěděla a její postup nechává prověřit ombudsmanka Anna Šabatová.

Pracovala

Místostarosta Karika věří, že Jana se může odrazit ode dna. „Matka se o své děti stará. I do Klokánku za nimi chodila denně. Syn se výborně učí,“ řekl. „Stýskalo se jim, hlavně dceři. Je ke mně hodně připoutaná. Když jsme bydleli v garáži, ještě jsem ji kojila. Všechny své čtyři děti jsem kojila do čtyř let. Je to pro ně nejlepší,“ podotkla Jana, která má ještě dva dospělé syny. Jana s dětmi by se brzy měla přestěhovat do nového nájemního bytu. Přihlásil se prý i dárce, který jí chce pomoci s vybavením.

S dluhy na dno

Jana je vyučená chovatelka skotu. Na dno se dostala, když se dům v Předlicích, kde dříve bydlela, stal neobyvatelným. Chvíli byla na ubytovně, ale poplatky nezvládala platit. Navršily se jí dluhy a musela odejít. Přijala nabídku známého bydlet u něj v garáži. Jinak by i s dětmi skončila na ulici.

Víte, že...

Snacha Jany i s miminkem bydlí nyní u své matky a úřednící jí pomohli vyřídit sociální dávky.

VIDEO: Matka v chatrči vychovává děti už čtyři roky.

janova ( 11. října 2018 16:21 )

Teď jde o to, jak dlouho bude schopná byt udržet. Dcera je mladá, má zatím jedno dítě, další budou jistě přibývat. No, držím Vám milá paní palce!!

spania ( 11. října 2018 12:29 )

Nechápu,co to je za ženskou,když jde s malými dětmi bydlet do garáže,kde nic není a žije tam s nimi v takových šílených podmínkách!Hlavně,že je kojí do 4 let,což je taky úplná blbost,ale pořádný domov jim nezajistí.Kdyby byla co k čemu,tak se postará a bude se snažit jinak.Mohla jít na úřady a říct tam o své situaci,věřím,že by jí pomohli nebo by jí poradili,kam jít.Mohla si najít práci s ubytováním třeba někde na horách,kde takovým matkám rádi vyjdou vstříc,pokud u nich bude pracovat a mohla mýt třeba nádobí nebo dělat pokojskou.Ubytování a stravu by měla zdarma nebo jen za malý poplatek.Radši žila jako špína a největší socka,takže jí to asi vyhovovalo.Měla by být vděčná tomu,kdo to nahlásil.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání