Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Majitel vražedné limuzíny byl bývalý informátor FBI. Utekl z Pákistánu

Autor: ital - 
9. října 2018
19:15

Shaded Hussain je majitelem společnosti Prestige Limousines, známé také jako Hasy Limos. Právě jemu patřilo luxusní auto, jež zabilo v sobotu 20 lidí. V minulosti pracoval Hussain jako informátor pro FBI a v roce 2007 začal v utajení navštěvovat newyorské mešity, aby nahrával rozhovory s údajnými teroristy.

Za poslední dva roky musela společnost vyřadit nejméně čtyři auta, jelikož neuspěla u bezpečnostní kontroly. Vozidlo, jež v sobotu usmrtilo 20 lidí, bylo neoficiálně upraveno společností Prestige. To potvrdila automobilka Ford pro DailyMail. Newyorský guvernér Andrew Cuomo v pondělí oznámil, že společnost je teď vyšetřována a nesmí provozovat své služby. Veškeré pokusy o zkontaktování Hussaina selhaly a web společnosti je nefunkční.

Soudní dokumenty z roku 2010 z teroristických procesů, kdy čtveřice mužů plánovala vyhodit do povětří synagogu v Bronxu a sestřelit letadlo z letiště Newburgh, odhalily Hussainovy staré závazky s FBI.

Hussain přišel do USA roku 1994 poté, co utekl z Pákistánu, kde byl zatčen za vraždu. Jeho otec uplatil místní policii, aby jej pustili. Do USA se dostal s britským pasem přes Moskvu a Mexiko, až vstoupil do Texasu. Odtud se přesunul do Albany ve státě New York.

Po zkontaktování s imigračním právníkem získal legální azyl, který mu umožnil pracovat jako překladatel v DMV (registr motorových vozidel). V roce 2002 jej však zatkli za podvod, kdy si nechal od perspektivních klientů platit za to, že bez problémů projdou u technických kontrol.

Namísto vězení však požádal, aby mohl pracovat jako tajný informátor. Dalších několik let strávil nahráváním rozhovorů uvnitř DMV. Udával své kamarády a kolegy. Následně jej FBI zaúkolovala, aby se infiltroval do mešit, především ve městě Newburgh ve státě New York, a vyhledával místní radikály. Za tuto činnost mu FBI platila 96 000 dolarů (téměř 2 200 000 Kč).

„Poslali jsme ho tam z několika důvodů, ale já jsem vyžadoval, aby se soustředil speciálně na jedince s radikálními výrazy a myšlením. Přestože má každý právo projevu, když se jedná o možnou hrozbu, chtěl jsem znát ty informace,“ vypověděl Agent FBI Robert Fueller.

Hussainova práce v mešitách pomohla dopadnout čtveřici mužů – Jamese Cromitieho, Davida Williamse, Ontaho Williamse a Laguerreho Payena. Ti plánovali umístit bomby do synagogy v Bronxu a rovněž sestřelit armádní letadlo na Stewart Air National Guard Base v Newburghu.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání