Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Kvůli požáru ve Svitavách vlaky stále nabírají zpoždění

Autor: ČTK - 
1. října 2018
08:40

Rozsáhlý požár, který v neděli odpoledne zachvátil staré silo u železniční trati ve Svitavách, nadále komplikuje dopravu a způsobuje zpoždění vlaků. Hasiči mezitím strhli nejpoškozenější část objektu. Vlaky místem projíždějí po jediné koleji.

Hasiči strhli v noci na dnešek s pomocí bouracího bagru a jeřábu nejpoškozenější část starého sila ve Svitavách, které v neděli navečer zachvátily plameny. Sutiny už předtím spadly také na koleje. ČTK to řekla krajská mluvčí hasičů Vendula Horáková. Hlavní trať z Čech na Moravu byla od večera mimo provoz, nyní vlaky jezdí po jedné koleji.

Silo bylo opuštěné několik let, má čtyři patra. Nachází se u kolejí a blízko obchodního centra s marketem Albert. Požár se rychle rozšířil a budova se začala bortit, část se propadla dovnitř i na koleje. Na trakčním vedení je škoda 50.000 korun. Na místě bylo devět jednotek hasičů. Požár zcela zlikvidovaly dnes ve 3:30. Vlaky však na místě nadále nabírají zpoždění.

O půlnoci přijel hasičský bagr z Hlučína. Hasiči opásali budovu s pomocí jeřábu a část jí strhli, což ale stačit nebude. „Nakonec bylo zjištěno, že technika ze záchranného útvaru na celkovou demolici nestačí a jednotka se nad ránem vrátila zpět na základnu. Majitel objektu si nyní musí obstarat velký bagr," uvedla Horáková.

Opuštěné silo má čtyři patra. Stojí blízko trati a obchodní zóny s marketem Albert. Požár byl nahlášen v 17:40. Objekt byl brzy v plamenech, propadla se střecha.

Další fotografie z místa požáru lze nalézt také na Facebooku:

 

„Štítové zdi budovy spadly dovnitř objektu, část boční zdi spadla do kolejiště, strhla část trakčního vedení, které bylo už v té době vypnuté," uvedla policejní mluvčí Lenka Vilímková.

„Zda došlo při pádu štítové zdi k dalším škodám, se bude prověřovat. Z bezpečnostních důvodů není možné přibližovat se k objektu," informovala Horáková.

Plameny, které šlehaly z objektu, a odlétávající žhavé jiskry způsobily další požáry v okolí. Jiskry zapálily střešní krytinu na střeše dvou domů, byla také poškozena střešní fólie na novostavbě azylového domu. Velký žár poškodil i trolejové vedení.

Podle vyšetřovatelky hasičů v opuštěném objektu v posledních letech hořelo několikrát, vždy šlo o menší požáry. V objektu pobývali bezdomovci.

Do Svitav míří bourací bagr ze záchranného útvaru v Hlučíně, uvedli na webu hasiči. Ochlazují okolí, aby se oheň nešířil. Až bude místo bezpečné, mohou ho ohledat vyšetřovatelé a zjistit příčinu požáru. Místo hlídá policie, aby se nikdo nedostal blízko a nezranil se, dodala Vilímková.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání