Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Dcera obvinila litoměřickou soudkyni z napadení: Dala jsem jí jen facku, brání se

Soudkyně měla údajně roky týrat svou dceru. Soud ji ale zprostil viny.
Soudkyně měla údajně roky týrat svou dceru. Soud ji ale zprostil viny.  (Autor: Jiří Pánek / iDNES.cz / Profimedia, TV Nova)
30. srpna 2018
15:53

Obžaloby z dlouholetého týrání dcery byla sice zproštěna, litoměřická soudkyně Ivetta Hořejší však ještě vyhráno nemá. Krajský soud v Praze ji totiž očistil jen zčásti. Před soudem nižší instance se tak znovu bude řešit incident z roku 2013, kdy měla svou dceru brutálně napadnout. Soudkyně ale tvrdí, že jí »jen« vrazila facku.

Na soudkyni podala trestní oznámení její dcera Eliška v roce 2013 poté, co skončila v mělnické nemocnici s otřesem mozku, krevním výronem v oblasti očí a pohmožděninami. „Táhla mě za vlasy chodbou a pak mě hodila do rohu za dveře a mlátila do mě. Dva dny jsem nemohla jíst, protože jsem měla naraženou čelist. Pak mi vzala hlavu a dvakrát mi s ní praštila o tu stěnu,“ popsala před lety mladá žena v slzách reportérce pořadu Na vlastní oči. Ivetta Hořejší celý incident ale vidí jinak. Nepopírá, že se s dcerou pohádaly, brutální útok však odmítá. Prý jen Elišce vrazila facku za to, že ji častovala »sviní«.

Eliška se po tomto incidentu od rodičů odstěhovala a přerušila s nimi kontakt. Na policii ale uvedla, že matka ji verbálně i fyzicky napadala dlouhodobě, mj. ji měla vulgárně urážet, zamykat v domě a vyhrožovat, že jí usmrtí psy. „V sedmé třídě, asi rok 2001, začalo fyzické napadání poškozené ze strany obžalované. Otec se svěřil babičce, že poškozenou obžalovaná nepřiměřeně fyzicky trestá, a obžalovaná musela babičce, které se to nelíbilo, přísahat na urnu s ostatky dědy, že poškozenou již nikdy neuhodí. Od té doby již k fyzickým útokům nedocházelo... až do přelomu roku 2008 a 2009,“ cituje výpověď poškozené z rozsudku server iDnes.cz. Babička toto tvrzení ale později u soudu odmítla.

Vše mělo začít v zimě 2008, kdy si vymodlená jediná dcera soudkyně našla prvního přítele. Matka se přes to podle ní nemohla přenést a urážky a výhrůžky nepřestaly ani u druhého partnera. „Všude mě kontrolovala, několikrát za hodinu mi volala, chtěla mě mít pořád doma. Říkala mi, že jestli mám zase nějakého zas*aného blbečka, tak mi roztříská držku, že ze mě ty chlapy vymlátí,“ popisovala dívka. Její matka však na policii a následně i u soudu vše popřela a tvrdí, že svou dceru miluje a má o ni strach.

Po dvouletém vyšetřování byla Ivetta Hořejší obžalována z týrání a úmyslného ublížení na zdraví a zároveň dočasně zbavena funkce. Mělnický soud v případu vyslechl desítky svědků z řad rodiny i kamarádů známých a nakonec letos v březnu dospěl k tomu, že k hádkám v domácnosti soudkyně sice docházelo, ale nelze prokázat, že by Ivetta Hořejší svou dceru ponižovala či nepřiměřeně trestala. Chyběli totiž svědci a dívčin otec i babička se postavili na stranu soudkyně. Podle soudu se navíc prokázalo, že poškozená má tendenci zveličovat a vymýšlet si.

Státní zástupkyně se proti zprošťujícímu verdiktu odvolala a případ tak putoval do Prahy. Krajský soud se pak v úterý ztotožnil s verdiktem soudu nižší instance, ale jen v jedné jeho části. Dlouhodobého týrání je sice Hořejší zproštěna, mělnický soud se ale musí znovu zabývat napadením z roku 2013. 

„Je zřejmé, že v rámci konfliktu obžalovaná Elišku fyzicky napadla. Zásadní jsou výpovědi svědků, kteří to pozorovali, a lékařské zprávy. Zejména z nemocnice, kde je barvitě popsáno, jaká zranění byla na Elišce pozorována,“ vysvětlila předsedkyně odvolacího senátu Jitka Sochorová. Okresní soud podle ní nedostál všem svým povinnostem a má se znovu zabývat tím, jestli nešlo o ublížení na zdraví, přinejmenším ve stadiu pokusu, či o přestupek proti občanskému soužití. Hořejší verdikt soudu po vynesení nechtěla komentovat.

Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání