Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Válka s ilegální zoo, z které utekla puma: Starosta Zvole začal rázně jednat

Autor: dce - 
3. července 2018
20:58

Kontaktní zoopark ve Zvoli na Praze-západ je i nadále trnem v oku místních. Během jednoho roku jim z výběhů utekly už dvě pumy - ta druhá byla před pár dny odchycena. Starosta se ale na majitele rozhodl podat trestní oznámení. Popsal i martyrium s nepořádnými návštěvníky a debakl úřadů, které proti zooparku nic nepodnikly.

Puma ze zooparku utekla ve čtvrtek, v sobotu večer se ji podařilo odchytit a vrátit do kotce. Po dobu svého pobytu na svobodě nikoho nezranila, to ale místní obyvatele nijak neuklidňuje. Druhý útěk je naopak dost rozčílil.

"V sobotu jsem podal trestní oznámení na majitele kvůli obecnému ohrožení z nedbalosti a týrání zvířat, což spáchal tím, že nezabránil, aby puma utekla," řekl iDnes starosta Zvole Miroslav Stoklasa. Policisté se případem již zabývají. "Na základě trestního oznámení prověřujeme, zda nebyl spáchán trestný čin," řekla policejní mluvčí Monika Schindlová. "Právní kvalifikace ale zatím nebyla stanovena," dodala.

Zvířata majitelé Tomáš Machač a Filip Valášek začali ve Zvoli chovat již před sedmi lety. Problémy začaly až v roce 2016, když se díky reklamě k domu začaly sjíždět stovky lidí denně. "Klidně i 50 aut za hodinu. V lese se válely papíry, lahve, návštěvníci sem chodili na záchod," popisuje starosta.

Ukázalo se navíc, že zoo na místě stojí načerno. "Je v rozporu s územním plánem, podle kterého je pozemek určen na stavbu rodinného domu, kde se můžou chovat nanejvýš drobná hospodářská zvířata – slepice, králíci. Lev není hospodářské zvíře."

Stavební úřad rozhodl jasně - nepovolené stavby jako výběhy a kotce se měly odstranit, dal na to chovatelům víc jak půlroční lhůtu. Měsíc před jejím uplynutím poprvé uteklo mládě pumy z výběhu. A později úřad zjistil, že majitelé stavby neodstranili. Nic proti tomu ale prý neudělal, což kritizoval i Krajský úřad.

Podle majitelů jsou kotce pro zvířata dostatečné, což jim měl potvrdit i stavební znalec. Zvěřinec ale chovatele chtějí přestěhovat. "Snažíme se o přestěhování, mimo jiné do míst, která budou daleko vzdálenější od prvních obydlených domů, nicméně to není o tom, že se dneska rozhodnete a odpoledne stěhujete," tvrdí Valášek.

Starosta Zvole tomu už ovšem přestává věřit. "Že prý udělají sbírku, vyberou 750 tisíc, přidají dalších 750 tisíc a zoo přestěhují jinam," líčí starosta. "Jsou to nespolehliví lidé, kteří jen vyprávějí o svých snech."

europa ( 4. července 2018 07:01 )

Zvířata jsou v naprosto nevyhovujících podmínkách. Jasné týrání. Majitele zavřít, a to na hodně dlouho. Je tristní, jak úřady nekonají. Ta zvířata měla být majitelům dávno odebrána a umístěna do zoologických zahrad.

bibijana ( 3. července 2018 23:08 )

Tak já bych na takového podnikatele povolala ještě kontrolu z finančního a živnostenského úřadu a hygieny. Podnikání se mu daří, platí řádně daně? Má živnostenské oprávnění na provoz zooparku? Má odpovídající hygienické zázemí pro četné návštěvníky? A vy, zrůdy návštěvnické? Dělá vám to potěšení, dívat se na ubohá zvířata v klecích? Vás do těch klecí zavřít. Hanba !!!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání