Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Lékař-šarlatán Jan Šula: Předepsal dívce (15) se zánětem střev vitaminy a homeopatika za tisíce

Autor: Kristýna Beránková - 
1. července 2018
18:36

Těžce nemocným ordinuje lékař Ian Sulla (58) alias Jan Šula, původní odborností ortoped, koktejl »léků« za tisíce. Blesk získal seznam předepsaný dívce (15) trpící zánětem střeva. Podle farmaceuta jí mohl i uškodit!

Blesk odhaluje stopy šarlatánů s titulem MUDr. v Česku, kteří jsou zřejmě bez svědomí, páteře a zproneveřují se i Hippokratově přísaze. Doktor Jan Šula tvrdí, že umí uzdravit širokou škálu nemocí – rakovinu, roztroušenou sklerózu i autismus. Před šesti lety se na něj obrátili i rodiče dívky (jméno redakce zná), která trpí autoimunitním zánětem střeva. Za záhadné injekce, konzultace, vyšetření pomocí pochybných přístrojů, o nichž tvrdil, že jsou lékařské, uhradila rodina i s pomocí sbírky 700 tisíc korun. Pak pacientce doktor Šula předepsal i celou sadu »léků«.

Oslovili jsme MUDr. Jana Strojila, Ph.D., z Ústavu farmakologie LF UP Olomouc, aby předepsanou »léčbu« zhodnotil. „Uvedená sada potravinových doplňků nemá ani jednotlivě, ani jako kombinace žádné relevantní důkazy pro to, že by mohla být účinná u idiopatických střevních zánětů,“ říká doktor Strojil. Připouští pouze, že v případě probiotik, tedy přátelských bakterií působících ve střevě, existují omezená data pro jejich schopnost zlepšit klinický stav u některých pacientů s ulcerózní kolitidou, jíž dívka trpí.

Nicméně s ohledem na účtované ceny ani zde nelze považovat »léčbu « za etickou,“ myslí si doktor Strojil. „Suplementace vitaminů, minerálních látek a stopových prvků má u pacientů smysl pouze cíleně, plošné podávání mnohočetných kombinací může naopak být škodlivé,“ varuje navíc lékař.

Podle doktora Jana Strojila o lecčem vypovídá i to, že řada účtovaných přípravků již není dnes na trhu dostupná, případně se vůbec nedají dohledat. „Ač by některé z uvedených doplňků mohly u vybraných pacientů být akceptovatelným doplňkem aktivní léčby, tato kombinace vzbuzující dojem komplexní a účinné léčby je jednoznačně zneužívání zcela pochopitelné touhy chronicky nemocných pacientů udělat aktivně něco pro své zdraví,“ doplňuje Jan Strojil.

Víte, že? 

České lékařské komoře došla se šarlatánem doktorem Janem Šulou trpělivost a před několika dny na něj podala trestní oznámení pro podezření z podvodu.

Vykládá pohádky pacientům. Do Blesku se bojí!

Pacientům vykládá Jan Šula pohádky o tom, že faramaceutické firmy brání registraci jeho »zázračného léku«, aby nepřišly o kšefty. Cílí na ty nejzranitelnější, vážně nemocné a jejich blízké. V médiích vystupoval dříve velmi rád, ale když vyšly najevo jeho pochybné praktiky, odmlčel se. Prostor pro vysvětlení svých postupů v Blesku odmítl. Neobjasnil ani, zda vůbec existuje »slavný« Institute for biomodulation medicine, který podle adres sídlí ve Švýcarsku jednou v kině, jindy ve firmě na mražené potraviny.

Jsou zahraniční, tedy »lepší«

V naprosté většině jde o potravinové doplňky, které se ale neprodávaly v Česku. Zřejmě proto, aby doktor Šula podpořil iluzi, že předepisuje speciální zahraniční léky. V jednom případě jde o lék vyráběný na Filipínách, v Česku neregistrovaný. I údajný lék je ale jen kombinace železa a vitaminu B, kterou lze pochopitelně najít i mezi léky registrovanými, a dokonce volně prodejnými u nás. Některé prostředky ze seznamu už se nejspíš úplně přestaly vyrábět a nelze zjistit, o co vlastně šlo. Důležité je zdůraznit, že u potravních doplňků nikdo nezjišťuje jejich výrobci uváděné účinky, mají jen atest, že nejsou zdraví škodlivé!

Když se rozklíčují vědecky znějící zkratky

CLP – nelze dohledat

Probiotik Pur – doplněk stravy, probiotika vyráběná v Německu

Nux Vomica Homaccord – homeopatikum

Renavit – bylinná směs s kolostrem

Redoxysterol – nelze dohledat

Contr-Stress – nelze dohledat

Redoxinal – nelze dohledat

Vigoral – doplněk stravy, bylinné přípravky, již se v Česku neprodávají

Mega + – nelze dohledat

Lactoferin – doplněk stravy s proteinem lactoferin

Hepalin – doplněk stravy, extrakt z pelyňku lékařského, užívá se zejména ve veterinární medicíně

Pro Vector – doplněk stravy, již se v Česku neprodává

Immunolac – doplněk stravy, kolostrum

OS-H1 – doplněk stravy, bylinný extrakt obohacený o »magické « tachyony

Fortifer – filipínský lék, kombinace železa, vitaminu B, v Česku není u SÚKL registrovaný

Bioflorin – doplněk stravy pro obnovu střevní mikroflóry

OS-H28 – doplněk stravy, bylinný extrakt obohacený o »magické« tachyony

Symbiolact A – doplněk stravy, koncentrované šťávy ze švestek a fíků, rozpustné vlákniny

L-Glutathion – doplněk stravy, měl by podporovat imunitu

Intest Aid – doplněk stravy, již se neprodává

Herbazin – doplněk stravy, již se neprodává

Výzva Blesku

Setkali jste se s podobnými »léčiteli «, kteří si na nemoci a zoufalství postavili své podnikání? Připravili vás o peníze? Ozvěte se Blesku na telefon: 724 249 000 nebo na e-mail: tip@blesk.cz

pepen ( 2. července 2018 08:07 )

Stačí se na Šulu podívat a je vám hned jasné-že je to bezpáteřní podvodník.Pokud má rodinu-tak může očekávat to nejhorší. /Boží mlýny/Pro takové šmejdy...nejhorší tresty !!!!!

ellenic ( 2. července 2018 00:50 )

Neskutečné, co udělají peníze z lidí s titulem lékaře . Stydím se za takové lidi, neumím si představit, jak si mohou dovolit chtít deseti a statisíce za léčení. Lidé se na ně obrací s důvěrou a nadějí a oni takhle, je mi z nich špatně. Je to amorální a jen doufám, že už se nikdo nenechá napálit.

Gejza ( 2. července 2018 00:06 )

 Tak přesně takhle v mých představách probíhá hon na čarodějnice! Komupak asi teď jde o majetek? Že by farmaceutickým firmám? 🤔🤔🤔🙈🙉🙊

jasnovidec01 ( 1. července 2018 22:16 )

Nikomu jsem doteď nepřál raka,ale tomuhle zmetkovi jí přeju stopro a hodně dlouho,a bez léčby obyčejných doktorů ,aby věděl co je výsměch.a co je bolest a beznaděj..škrábal by prstíčkem i o obyčejný brufén.

aeraluna ( 1. července 2018 20:15 )

A to děvče? Jak na tom po téhle léčbě bylo? Jediná zmínka je, že jí podávání vyjmenovaného mohlo poškodit...poškodilo? Stav se zlepšil? Zhoršil? Exla? Zase jednou titulek nekoresponduje s obsahem článku.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání