Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Psycholožka o dopisu Terezy H. (22) z pákistánského vězení: Nepřipouští si, v jakém je průšvihu!

Autor: T. Koníček, L. Šulcová - 
15. května 2018
19:18

Bezbřehé sebevědomí, nebo neschopnost připustit si, co ji čeká? Jak si vyložit obsah dopisu, který Tereza H. (22) poslala z pákistánského vězení Blesku? O jeho rozbor jsme požádali psycholožku Radanu Štěpánkovou (47).

Na letišti v Láhauru u Terezy našli 9 kilo heroinu, zavřeli ji do cely a teď čeká na soud. Hrozí jí až 14 let v místním kriminále! Jenže ona je, zdá se, v pohodě. Alespoň podle toho, jak prostřednictvím advokáta Hassana Khana odpověděla Blesku jako jedinému médiu na otázky.

Je opravdu Tereza tak sebevědomá? „Je pravděpodobné, že v jejím vcelku vyrovnaném psychickém rozpoložení hraje roli to, že je bytostně přesvědčena o brzkém konci pobytu v pákistánském vězení. Ona si nepřipouští, v jakém je průšvihu,“ řekla psycholožka Radana Štěpánková. Podle ní jde o psychický obranný mechanismus člověka. „Tím je popírání vážnosti situace,“ vysvětluje psycholožka.

Video  Pašeračka Tereza napsala Blesku: Dopis z pákistánského kriminálu!  - Blesk TV
Video se připravuje ...

Tereza se také podle Štěpánkové staví ke své izolaci konstruktivně. „Musím ocenit, že její vyjadřování je věcné a strukturované,“ řekla psycholožka, která si všimla i dalších věcí – tím je čtení a hraní karet. „Tím si nachází co nejkvalitnější podněty pro své duševní bytí, které je v daných podmínkách možné,“ vysvětluje Štěpánková s tím, že i podle písma Tereza uchopila svoji životní situaci racionálně. „Nenechá se ovládat emocemi, které situaci stejně nepomohou,“ říká psycholožka, podle které Tereza zvolila tiskací písmo, aby nebyla příliš »čitelná «.

Cítí se jako Jiří Kajínek?!

Tereza H. se v dopise zmiňuje i o nejznámějším českém exvězňovi Jiřím Kajínkovi (57), který si odseděl 23 let ve vězení, kam ho soud poslal za dvojnásobnou vraždu a těžké ublížení na zdraví. Kajínek celou dobu tvrdil, že je nevinný, loni v květnu mu pak prezident Miloš Zeman udělil milost. „Po psychické stránce je to hodně těžké, ale to pochopí jen ten, kdo si tímto vším prošel. Pan Jiří Kajínek by mohl vyprávět,“ píše Blesku Tereza. I to má prý své opodstatnění. „To lze vnímat například tak, že ho viděla jako nevinného a že na něm systém napáchal křivdu a teď má pocit, že je v podobné situaci,“ myslí si Štěpánková.

VIDEO: Tereza a její dopis

malavelka ( 16. května 2018 13:49 )

To je jen reklama. Oni jsou i lidi, kterým je špehování ukradené.

malavelka ( 16. května 2018 13:46 )

Ne, využívá pouze medializace, která hodně pomohla J.Kajínkovi.On musel riskovat život a utéci, aby se zajímal tisk. Ona má stejný cíl, ke kterému jde prostřednictví svého pěstěného zevnějšku na deklárování toho, že je topmodelka. Nemyslím, že by se s J.K. přímo srovnávala, a to, jestli byl či nebyl vinen neřeší.

malavelka ( 16. května 2018 13:42 )

Nepřejte si, aby jste někdy musel seznat úroveň některých advokátů, budete si muset vypmoci sámj, a ono to někdy je i úspěšné. Jestli až do finále, uvidíme, ale zatím mám takové zkušensoti. Tereza má nyní dost času přemýšlet Možná ibyla na dělniciaž moc inteligentní a její smůlou bylo, že je pohledná a začala se domnívat, že se může mít hodně dobře i bez studií.

dingous ( 16. května 2018 09:16 )

Tak to bude mít děda Stenly Tisíc radost...přidá si jednoho člověka navíc mezi Terčiný fanoušky...při jeho tuposti

ProtiZeman ( 16. května 2018 09:03 )

Proč vzteky? Protože blabolimtakytak opět změnila nick

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání