Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Detaily Dahlgrenovy sebevraždy: Vynechaná kontrola, záchvat, nevolnost

Autor: dce - 
22. března 2018
10:12

Je to již více než dva měsíce, co se v cele ve valdické věznici oběsil Kevin Dahlgren odsouzený na doživotí za vyvraždění své vzdálené rodiny v Brně-Ivanovicích. Policie neodhalila, že by na jeho smrti měl podíl další člověk, vyšetřování se ale zaměřilo na otázku, zda neudělali dozorci chybu. Ukázalo se, že byla vynechána jedna kontrola a ta se stala mladému Američanovi osudnou.

11. ledna našel dozorce Kevina Dahlgrena oběšeného v jeho cele. Bylo 18.00, doba pravidelné kontroly, jenže podle deníku Právo dozorce vynechal jednu z povinných půlhodinových kontrol. A to byla příležitost, na kterou Dahlgren patrně čekal.

Dozorci se podle Práva udělalo zle – trpěl astmatem – a jednu pochůzku vynechal. Na té další už bylo pro odsouzeného vraha pozdě. Přivést k životu se ho nepodařilo. Oběsil se na prostěradle. Zdravotníci museli později ošetřit i dozorce, který po nálezu ze šoku prodělal astmatický záchvat.

GIBS nyní vyšetřuje, zda dozorce neudělal chybu v úsudku a kvůli nemoci neměl radši zůstat doma. Pokud situaci nastínil nadřízenému, je možné, že vina půjde za ním – dozorce mohl podle Práva poslat na jiné stanoviště, aby Dahlgrena, který trpěl sebevražednými sklony, hlídal někdo jiný.

Dahlgren se totiž o sebevraždu v předchozích měsících pokusil několikrát. „U Dahlgrena se jednalo o tzv. bilanční sebevraždu, které je těžké nebo spíše nemožné zabránit. Pokud by to neudělal tehdy, udělal by to později,“ řekla Právu mluvčí vězeňské služby Petra Kučerová.

Dahlgren zabil v Brně-Ivanovicích všechny členy rodiny, u níž dočasně bydlel – otce, matku a jejich dva syny, z nichž jeden byl nezletilý. Poté odjel do Rakouska, kde nasedl do letadla mířícího do USA. Následně byl zadržen na letišti ve Washingtonu na základě zatykače vydaného českými orgány. Americké soudy pak rozhodly o jeho vydání do ČR. Soud ho poslal do vězení na doživotí, dovolání zamítl před nedávnem i Nejvyšší soud.

priserka ( 22. března 2018 11:04 )

Není ho žádná škoda. Je dobře, že to vyřešil tímto způsobem. Mezi slušné lidi by se už nikdo takový neměl nikdy dostat.

milofr ( 22. března 2018 10:42 )

a komu cybí vrah? mě ne a určitě je to takto lepší, tak by měli přistupovat ke svému doživotnímu odsouzení všichni vrazi a bylo by tady brzo čistěji

Monikay ( 22. března 2018 10:29 )

Asi nešikovná shoda náhod, ale zřejmě to nebyla výjimka, když se dal D. do přípravy oběšení...

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání