Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Otužilec Matúš (†34) se utopil pod ledem: V zakalené vodě nenašel vysekaný otvor

Autor: ana - 
7. března 2018
08:53

Jezero Guláška nedaleko Sence se v neděli večer proměnilo v ledový hrob pro mladého Matúša (†34), který se zde koupal na společném setkání otužilců z celého Slovenska. Muž, který zcestoval celý svět, zde nalezl svůj konec.

Otužilec, který se podobnému koníčku oddával již několik let, se před závěrem akce ponořil. Ačkoliv byla v ledu vysekaná díra o rozměrech 5 x 4 metry nemohl najít cestu zpět. Přátelé se mladíka snažili několik minut z vody vytáhnout, bylo již pozdě.

Vysekávali novou díru

Matúš se ponořil, ale již nevyplaval. Podle svědků byla voda velice zakalená a najít otvor nebylo vůbec snadné. Další otužilci muže pod ledem viděli a jali se okamžitě vysekávat další díru, kterou by mohl vyplavat, to už však sportovec klesal ke dnu.

Podnikatele a IT technika z Bratislavy se jim po pěti minutách s pomocí přivolaných hasičů podařilo vytáhnout. Na místě v tu dobu byl již přivolaný vrtulník. Na břehu začala resuscitace, jelikož Matúšovo srdce nebilo. „Za neustálé resuscitace jsme muže předali do Národního ústavu srdečních a cévních chorob,“ řekla k zásahu záchranářů Zuzana Hopjaková.

Svědci na sociálních sítích uvádějí, že se mladý otužilec snažil pod ledem podplavat do druhého vysekaného otvoru. V diskuzích zkušení potápěči a otužilci uvádí, že se vystavil neuvěřitelnému riziku.

Stav byl příliš vážný

Ačkoliv se do akce zapojili přátelé, hasiči, letečtí záchranáři a špičkoví lékaři, muž v nemocnici zemřel. Kombinace tonutí a podchlazení si vybrala svoji daň. Jestli byl plavec dezorientovaný nebo měl zdravotní komplikace, určí až pitva.

Pro Čas.sk se vyjádřil i Peter Kleinert, předseda sdružení Slovenští ledoví medvědi: „Pokud má člověk hlavu pod vodou, může lehce ztratit orientaci. V základních otužileckých pravidlech je uvedené, že ani při plavání se hlava pod vodu nedává. To si mohou dovolit pouze držitelé vyššího stupně kvalifikace.“

VIDEO: Podívejte se na video českého potápěče Petra, jak má vypadat potápění pod ledem

Video  Dech beroucí video: Petr se potopí do ledové vody a plave pod ledem!  - David Vencl
Video se připravuje ...

sores ( 7. března 2018 12:03 )

Správně! Kdo hazarduje musí počítat se smrtí každou vteřinu!!! Také je nelituji, co by nemocní děti a dospěláci dali za to žít.

Dagu69 ( 7. března 2018 11:43 )

Nelituju hazardéry se životem.

ivoadler ( 7. března 2018 11:26 )

Gauč, hospoda, supermarket, park, popř. pracoviště (dílna, kancelář). To je životní prostředí pro správného a odpovědného chlapa. Dobrodružství vyhledávají jen blbci.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání