Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Kdo zaplatí záchranu jezevčíka Mildy: Stála téměř 400 tisíc korun

Autor: dce - 
13. prosince 2017
12:15

Že práce záchranných složek včetně hasičů a dalších speciálních týmů něco stojí, není asi třeba zdůrazňovat. Za poměrně krátkou dobu museli hasiči na území Čech zachraňovat dva zaběhlé psy z velmi náročných terénů. Společnost obě kauzy rozdělily na dva tábory - mnoho z nich se ptá, kolik podobný zásah stojí a kdo ho zaplatí...

Případ zaběhlého borderteriéra Bárta a o něco později i jezevčíka Mildy zvedl velkou vlnou solidarity. Kromě toho se ale ozvalo i velké množství lidí, kteří cynicky mluvili o ceně života psa s dotazem na to, kdo záchranu zaplatí.

Vzhledem k tomu, že záchranu zvířat mají hasiči v popisu práce, který ovšem nehovoří o míře takové pomoci, výjezdy zaplatí daňoví poplatníci. Částku z dat dostupných na stránkách Ministerstva vnitra vypočítal server KrajskéListy.cz.

Práce hasičů stojí paušálně 5600 Kč za každou započatou hodinu. Hasiči strávili u jeskyně, ve které skončil Milda, přibližně 35 hodin - výjezd tak podle redaktora Krajských Listů stál 196 000,-.

Tuto částku určilo MV už v roce 2013 za provádění tzv. likvidačních prací u dopravních nehod, kde se počítá se zásahem dvou vozů hasičské záchranné služby při dojezdu do 8 kilometrů. V případě Mildy by tak částka patrně ještě stoupla - na místě bylo totiž 7 hasičských jednotek.

Cena ani tak není konečná. Do tachovských skal vyjížděl i speciální tým USAR, jehož práce podle Krajských Listů stojí 15 000 korun na hodinu práce. Tento tým byl v lomu na Tachovsku přibližně 12 hodin, což činí 180 000,-. Kompletně by záchrana psa Mildy vyšla podle těchto částek na přibližně 376 000,-.

Mnoho lidí a často i sami hasiči ale podobné výjezdy brání se slovy, že šlo o minimálně trénink pro možné další zásahy.

Desterz ( 16. prosince 2017 08:49 )

Takže třeba zde http://www.blesk.cz/clanek/zpravy-pribehy/512587/adelka-8-se-narodila-se-zebrem-navic-v-pateri-ma-8- sroubu-pomohla-ji-kapka-nadeje.html je jedna typická ukázka. Záchranu psa tedy máme platit ze svých daní, zatímco kdyby přístroj na záchranu dítěte nezakoupila Kapka naděje (čest a úcta všem dárcům!!) tak má dítě po ptákách.

vaber ( 13. prosince 2017 18:07 )

pomatený svět, poslední zvířata která v přírodě zbyla, jsou štvána psy myslivců aby tam chcípla v noře a hodní myslivci si říkají zachránci zvěře a proto se vyhodí statisíce na záchranu nějakého čokla, kterých je tolik ,že šlapeme v jejich h++++ch, aby náhodou chudinka pejsek neumřel, protože psi nechcípají ale umírají a hrdinové hasiči chtějí víc a víc peněz na platech, protože za takové služby si to zaslouží vždyt tam byli přesčas

Desterz ( 13. prosince 2017 17:41 )

Raději bych to viděl opačně. Na nemocné děti by měl dát stát z daní všech, a na jezevčíka se můžou klidně sbírat víčka, ne? Proč mi ale pořád něco našeptává, že je to v téhle krásné zemi přesně naopak?

Desterz ( 13. prosince 2017 17:39 )

Desterz ( 13. prosince 2017 17:34 )

A mně zase rozhodně vadí platit z daní takovéhle p!tomosti, zatímco na děti s rakovinou se... sbírají víčka!!! Vidíš, mohou jim teď říci rodiče, měl jsi se narodit jako jezevčík, a platili by na tvou záchranu všichni. Jenže ty jsi... jen... pouhý... člověk...

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání