Hasiči od rána pokračovali v usilovném kopání a odstraňování zeminy z míst, ve kterých se měl ztracený pes nalézat. Prahy jim dorazil na pomoc speciální vyhledávací a záchranný USAR team, který pomáhá například vyhledávat lidi zavalené zemětřesením.„Během dne několikrát nasadili echolokátor, díky kterému věděli, že pes žije,“ uvedla mluvčí hasičů Pavla Jakoubková s tím, že velmi silnou odezvu zachytili na přístroji před třetí hodinou odpoledne. Ta byla pro další postup stěžejní, navedla hasiče na správný směr.

„Za necelou hodinu a půl se hasiči dostali tak blízko, že psa zachytila štěrbinová kamera, a za dalších padesát minut je od sebe dělilo ani ne půl metru,“ popsala Jakoubková.

Jenže když se dostali k jezevčíkovi na dosah, vystresovaný pes se schoval hlouběji do sítě chodeb. Hasiči se ještě prokopali do míst, kde ho spatřili naposledy, pak už ho nezachytila ani štěrbinová kamera, ani echolokátory.

„Celkem se prokopali do hloubky tří metrů. Dál už pokračovat nemohou s ohledem na neúměrné ohrožení jich samotných. Terén je velmi nestabilní a v případě dalšího hloubení hrozí sesunutí svahu,“ zakončila Jakoubková s tím, že pro záchranu zvířete udělali maximum. Zásah trval téměř 35 hodin.

Fotogalerie
18 fotografií