Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Bílá dodávka s polskou SPZ prý krade psy: Jde o hoax, potvrdila policie

Autor: dce - 
11. prosince 2017
19:15

Už několik týdnů se po sociálních sítích šíří vskutku alarmující zpráva. Po republice se má pohybovat bílá dodávka s polskou SPZ, jejíž posádka krade psy typu bull. Stovky lidí příspěvek sdílí, ačkoliv pravda je patrně úplně jinde. Navíc majitelé obyčejných bílých dodávek už hlásí škody!

Jako první o bílé dodávce informoval na Facebooku pan Petr. Před domem jim měla zastavit již podruhé, řidič fotil dům a pozemek. „Čekal, až vypustíme psy, ale měl smůlu,“ napsal. Právě tahle věta spustila paniku, která se již několik týdnů šíří po Facebooku.

Pan Petr sice řidiče dodávky podezříval, že si přijel otipovat psy, aby je mohl ukrást, jeho pozornost ale vzbudil, protože se v okolí nedávno řešila krádež peněz od jedné z chovatelek.

Vysvětlení ale u příspěvku chybí a tak lidé panicky šíří s velkou pravděpodobností jen hoax. „Prosím vás, naprosto čerstvé info od policie… po středních Čechách se pohybuje bílá dodávka, nakládá a krade psy!“ stojí ve zprávě, kterou sdílejí stovky lidí.

Policie přitom nemá nic podobného nahlášeno. „Z dostupných policejních evidencí NEBYLO zjištěno přijetí žádného takového oznámení (telefonicky ani písemně). Jedná se tedy pravděpodobně o tzv. HOAX,“ uvedla policejní mluvčí Ivana Nguyenová.

Ani nikdo z diskutérů na internetu nedoložil skutečný důkaz, že by se něco takového dělo. „Vzhledem k tomu, že republiku křižují tisíce bílých dodávek, je tento problém opravdu zapeklitý,“ napsal správce Psího magazínu, který byl jedním z prvních, který celou kauzu označil za hoax.

Jak už tomu v podobných případech bývá, původní zpráva se postupně překroutila tolik, že najednou má nebezpečná dodávka ústeckou SPZ. Právě ta patří i paní K., která na lživou zprávu tvrdě doplatila.

Fotku její dodávky i s SPZ sdílela na Facebooku paní M. s obviněním, že krade psy. Příspěvek s fotkou sdílely během chvíle stovky lidí a paní K. tak způsobily pořádné potíže. Nejenže utrpěla její pověst na internetu, ale někdo se rozhodl se jí pomstít i v reálu.

Krátce po zveřejnění fotografie a obvinění zjistila, že jí kdosi poškrábal dveře auta. Později se situace opakovala ještě jednou. „Bojím se, že mi teď někdo hodí kámen do okna,“ prozradila Blesku. 

Ačkoliv paní M. konfrontovala a přinutila ji se veřejně omluvit, takový příspěvek už nemá dosah jako předchozí poplašná zpráva. 

Po Facebooku se šíří nebezpečný hoax: Polská dodávka psy nekrade, tvrdí policie. Po Facebooku se šíří nebezpečný hoax: Polská dodávka psy nekrade, tvrdí policie. | Facebook

Ferenze113 ( 25. července 2018 19:43 )

Tak to zní opravdu velice směšně, to abych se bál se svojí dodávkou od https://www.truck1-cz.com/dodavky někam vyjet, aby mne také báby na vesnici nepomlouvaly

halba ( 13. prosince 2017 16:02 )

Bílá dodávka s Polskou SPZ a jede s ní Vietnamec.

majojo ( 11. prosince 2017 22:59 )

Mohl by mi, prosím, někdo vysvětlit, proč je seznam vánočních dárků, které požadují milující rodiče pro paterčata (a Antonia, samozřejmě) zařazen do rubriky KRIMI?

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání