Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Důchodce z Děčína šíří po Česku nepravdivé zprávy: Jeho „televizi“ sledují tisíce

Autor: aba - 
2. května 2017
05:01

Petr Černý má v důchodu neobvyklý koníček. Šestašedesátiletý muž, který na internetu vystupuje pod přezdívkou Petr Richard Ortek, má už několik let svou vlastní „televizi“. Videa, která jsou plná neověřených a účelových informací a někdy i tzv. hoaxů, jsou dostupná na YouTube kanálu České nezávislé televize a jeho provoz pečlivě monitoruje Policie ČR.

Černý se svému televiznímu vysílání věnuje už od roku 2011. Dříve zpracovával regionální témata pro malou televizi na severu, pak ale přišly demonstrace ve Šluknovském výběžku a Černému se zdálo, že o tom, čeho tam byl svědkem, média informovala zkresleně.

Založil si tedy vlastní televizi, kde podle něho pravdivě informuje o aktuálních tématech několikrát týdně. Na YouTube, kam svá videa umisťuje, už má 2,5 milionů přehrání a sledují ho tisíce lidí. Problém ale spočívá v tom, že podle odborníků se jedná o dezinformace a ničím nepodložené, účelně vybrané zprávy, které Černý nijak neověřuje.

„Pěkně to ilustruje třeba notoricky známý vtip o EU, která nám Čechům zruší písmeno Ř, protože ho nikdo nedokáže vyslovit. Nu a pan Ortek neváhal prezentovat tuhle snadno ověřitelnou legraci jako důkaz další „bejkárny, zplozené chorými mozky v Bruselu,“ říká o seniorovi a jeho televizi Petr Nutil ze serveru Manipulátoři.cz.

Černý se ale brání tím, že se zpravodajstvím mu pomáhají přímo jeho diváci, kteří podle něj nemají důvod si něco vymýšlet. Posílají mu je e-mailem, kdy se často jedná o překlady z angličtiny nebo arabštiny, které si pak prý Černý má možnost ověřit v internetovém překladači, protože sám nemá takové jazykové znalosti, aby porovnal originál a překlad od diváka. 

Na otázku, jak ověřuje pravdivost informací, odpovídá pro server Aktuálně.cz vyhýbavě. „To je složitější. Sputnik něco zveřejní, ale musím se podívat i na to, co o tom píší syrská média, co o tom měla Al Jazeera, co k tomu řekl Alex Jones, a z toho usoudit, co je pravda a co ne.“ Doplňme jen, že Alex Jones je známý americký konspirátor. 

Černý se ve svém vysílání projevuje jako odpůrce EU a NATO a často se vyjadřuje o faktu, že je třetí světová válka doslova za dveřmi a je to jistá věc, čímž může lidi bezdůvodně děsit. Podle něj a jeho „informací“ se například ani chemický útok v Sýrii neodehrál tak, jak potvrdili vyšetřovatelé, ale šlo pouze o najaté herce.

Šíření nepravdivých informací je ale něco, čemu se věnují i policisté, kteří důchodce a jeho internetové aktivity sledují. „Specialisty z CTHH obecně zajímá nejen sledovanost, ale i dosah zdroje a konkrétně dopad na vnitřní bezpečnost,“ řekl o aktivitách Černého mluvčí ministerstva vnitra Jiří Korbel.

Na vyjádření prezidenta Zemana se podívejte ve videu:


illyria ( 16. září 2017 05:45 )

"Alex Jones je známý americký konspirátor." Jo jo hlavně o Bohemian grove konspiroval, konspiroval a pak přinesl důkaz. Jděte se bodnout...

newborec ( 2. května 2017 19:11 )

Takže chudáci Rusáci a zlí Američani proti nim? Soudruhu, jdi ty, tady nejsi na stránkách Sputniku.

newborec ( 2. května 2017 19:07 )

Dávat dohromady Havla s fašisty může jen psychicky těžce narušený člověk. Žádná totalita se nekoná, nikdo nikoho za názory (pokud nechválí Hitlera) nezavírá, máme svobodu slova, pokud ji člověk nepřežene právě třeba šířením vylhaných poplašných zpráv. Bez NATO bychom mohli být brzy v řit*i. Každý normální člověk to pochopí. A ty tvoje vtipné odkazy na AC24, věř si těmto bláznům klidně dál, jsi naštěstí jen jeden z mála.

newborec ( 2. května 2017 19:03 )

Za co by měli být potrestáni? Za pravdu? Kdo šíří hate vůči ČT, která jako jedna z mála je naprosto objektivní, ten to nemá v hlavě v pořádku.

mmsmms ( 2. května 2017 18:17 )

Ano a vy teď se snažíte jeho informace diskreditovat ale taky říkáté že tisíce lidí mu skočilo na špek že jsme všichni dementi, ale to jste tady vy a všichni si to začínají uvědomovat, každopádně určitě vám poděkuje za reklamu .

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání