Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Vláda lidem na měsíc zakázala Facebook. Kvůli záběrům násilí v Kašmíru

Autor: ČTK, kal - 
26. dubna 2017
15:00

Vláda indického státu Džammú a Kašmír nařídila nejméně na měsíc blokádu sociálních sítí na kašmírském území. Informovala o tom agentura AFP, podle níž se jedná o reakci na obnovenou vlnu násilností v oblasti.

Poskytovatelé internetových služeb byli vyzváni, aby s okamžitou platností zabránili „šíření jakýchkoli zpráv na sociálních sítích v kašmírském údolí po dobu jednoho měsíce či do vydání nového nařízení“, uvedla vláda státu Džammú a Kašmír ve středečním prohlášení.

Podle agentury AFP se zákaz dotkne mimo jiné velmi populárních sociálních sítí, jako je Facebook, Twitter či WhatsApp.

Kašmírské úřady si stěžují, že internet v poslední době zaplavily komentáře, fotografie a videonahrávky, které poukazují na údajnou brutalitu místních bezpečnostních složek vůči civilistům. Na jedné nahrávce je podle agentury AP zachycen mladý Kašmířan připoutaný k džípu indické armády jako živý štít proti demonstrantům házejícím kameny. Na jiném videu vojáci bijí místní muže holemi.

Nepokoje rozpoutaly bouři i na sociálních sítích

Podobné příspěvky se podle AP objevují na internetu již delší dobu, jejich počet ale výrazně vzrostl po doplňovacích volbách v indické části Kašmíru z 9. dubna, které provázely protesty. Při nepokojích zemřelo osm lidí a přes 200 osob bylo zraněno.

Policie následně v některých částech Kašmíru vyhlásila zákaz vycházení a omezila mobilní internetové služby. Ve středu bylo nařízení týkající se užívání internetu dále zpřísněno.

Sociální sítě nejsou pod drobnohledem jen v Indii. Podívejte se, co může hrozit za šíření nenávisti i vám:

Video  Šíříte nenávist na Facebooku? Můžete skončit ve vězení!  - David Vaníček
Video se připravuje ...

Vlna násilí po smrti velitele separatistů

Kašmír, kde většinu obyvatelstva tvoří muslimové, je několik desetiletí dějištěm teritoriálních sporů mezi Indií a Pákistánem. Kašmírské povstalecké skupiny usilují o nezávislost nebo o připojení indické části Kašmíru k Pákistánu.

Napětí a novou vlnu násilí vyvolala smrt velitele kašmírských separatistů. Indičtí vojáci Burhana Váního zabili loni v červnu a od té doby si násilí vyžádalo životy více než 80 civilistů. Zraněno bylo na 12 tisíc lidí.

11karel11 ( 26. dubna 2017 16:05 )

Vlada by se mela starat o to jedovate potravinarske svinstvo ,co se do republiky dovazi a podili se na RAKOVINE .KAZDY 3. clovek MA RAKOVINU.

Zobrazit celou diskusi