Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 23°C

Další detaily únosu Davídka s Leonardem: Dýmovnice a smazání identity

Autor: dce - 
16. října 2017
11:02

O tom, nakolik sofistikovaný byl páteční únos Davídka (10) a Leonarda (4), svědčí rozsáhlé plánování celého činu. Rodiče Anita (36) a Branislav (46) doslova smazali údaje o své existenci z povrchu země.

Něco podobného patrně policie v celé republice nepamatuje. Davídka a Leonarda odebraly úřady jejich slovenským rodičům údajně kvůli zanedbání péče a umístily je do dětského centra ve Strakonicích. Odtud je jejich rodiče v pátek unesli!

Už předem si domluvili schůzku, kterou doprovází přísná pravidla. Původní informace, že rodiče museli být s dětmi chvíli sami, se zdá jako nepřesná – sociální pracovnice totiž musí být přítomna po celou dobu návštěvy. Jak se jí ale Anita s Branislavem dokázali zbavit?

Podle deníku MF Dnes použili dýmovnici! „Byl to sofistikovaný kriminální čin, při kterém použili dýmovnici, aby sociální pracovnici paralyzovali,“ uvedl ředitel strakonické nemocnice, kde centrum sídlí, Tomáš Fiala. 

Celé plánování ovšem bylo mnohem dlouhodobější – například i zelený Chrysler, kterým z místa činu odjeli, není buď pojištěný, nebo má kradenou SPZ. Partnerská dvojice navíc smazala všechny své profily ze sociálních sítí, odstranili fotografie, svá bydliště nechali vymazat na slovenském obchodním rejstříku.

Dokonce se odhlásili ze svého trvalého bydliště a několik týdnů nekomunikovali se svými příbuznými. Pečlivě museli plánovat i cestu přes rozkopané Strakonice plné objížděk. Ani fakt, že na útěk vybrali přejezd přes Německo, není bez smyslu. Na hranice totiž dorazili už po hodině, k těm rakouským by to trvalo hodiny dvě, na ty slovenské už čtyři, což by značně snížilo jejich šance utéct bez povšimnutí.

Oba partneři mají na Slovensku jak občanství, tak příbuzné, známé ovšem mají i v Rakousku, to, že míří do jedné z těchto dvou zemí, je součástí vyšetřovacích verzí policie.

„Pohřešovaný David má plavé vlasy, hubenou postavu, bledší pleť, velké oči a výrazné kruhy pod očima. Ofinu má střiženou v půli čela,“ popsal Matzner staršího z chlapců. Leonard má také plavé vlasy a výrazné oči. Policie uvítá jakékoliv svědectví o unesených dětech nebo plánech jejich únosců. Víte, kde se pohybují? Pak okamžitě volejte na linku 158.

vivienca ( 16. října 2017 13:29 )

 Rodiče, kteří deti zanedbavaji a nechtějí se o ne starat se o ne nestarají, ani po umístění v děcáku. Tihle dva si totalne prekopali život a strasne riskují, jen aby s nimi mohli byt. Kdo ví, jestli to odebrání vůbec bylo na miste! Zodpovídat by se meli úředníci, kteří tu dvojici dohnali k tak zoufalemu kroku. Něco tu dost smrdí, řekla bych.

hedvika111 ( 16. října 2017 12:58 )

Jak je možné, že děti skončili v dětském domově v ČR, krituzujeme Norsko a pak se tu dějí stejné případy. Už vidím jakým jazykem děti v českém domově komunikují a učí se, asi určitě ne v jejich rodném ... Komu šlo o zájem dětí? Z toho příběhu čiší zoufalost a beznaděj, proto takové řešení...

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání