Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Dozvuky teroru v Charlie Hebdo: Čeští sběratelé zbraní čelí obžalobám kvůli obchodování se zbraněmi

Dozvuky teroru v Charlie Hebdo: Čeští sběratelé zbraní čelí obžalobám kvůli obchodování se zbraněmi
Dozvuky teroru v Charlie Hebdo: Čeští sběratelé zbraní čelí obžalobám kvůli obchodování se zbraněmi  (Autor: Slávka Červená)
Autor: sč - 
13. října 2017
11:58

Byl v šoku. Seřizovač Michal B. (36) z Polešovic na Uherskohradišťsku si pořídil v roce 2012 znehodnocený samopal vzor 58. Po letech byl obžalován z obchodování se zbraněmi a nedovoleného ozbrojování. Včera ho Krajský soud ve Zlíně viny zprostil.

Muž brouzdal na internetu, měl zájem o něco z military army. „Uviděl jsem tam samopal vzor 58 za pět tisíc. Měl být znehodnocený, kategorie D, a podmínka pořízení byla, aby osoba byla starší 18. let. Vše bylo v češtině,“ vypověděl. Zásilku zaplatil a zbraň si vystavil doma na poličku. Po pár letech byl šokován policií a obžalobou. Prodávající firma byla totiž ze Slovenska a tam jsou jiné normy než v Česku. Kriminalistický ústav zjistil, že puška byla znehodnocena jen částečně. „Netušil jsem, že jde o zahraniční obchod, když text byl v češtině. Na vojně jsem nebyl, zbraním nerozumím, tak jsem ani nemohl tyto věci tušit,“ dodal.

Zabavení takto nakoupených zbraní odstartovala v tuzemsku policejní akce MARS, kterou řídil Europol poté, co teroristé v lednu 2015 vystříleli redakci Charlie Hebdo v Paříži. Dva samopaly byly právě ze Slovenska! Obžalovány jsou nyní stovky sběratelů v celé republice. Jen na Zlínsku je jich pět, další na Vsetínsku. Ve čtvrtek krajský soud v Brně zprostil obžaloby muže z Kroměříže, který měl stejný samopal pověšený v pokoji na stěně.

Státní zástupce Leo Foltýn navrhoval muži trest 12 měsíců s podmíněným odkladem na čtyři roky. „Až kriminalistický ústav zjistil, že zbraň nesplňuje ve skutečnosti kategorii a k držení je tedy nutné povolení. Skutek se stal, ale nebylo prokázáno, že obžalovaný věděl, že kupuje nesprávně znehodnocenou zbraň. Soud neshledal, že jednal úmyslně, a není to trestný čin,“ uvedla předsedkyně senátu Iveta Šperlichová.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání