Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Otýlii Vranskou zavraždil a rozčtvrtil rotmistr s milenkou! Po 84 letech jsou historici přesvědčeni, že znají vraha

Autor: rc - 
2. září 2017
10:43

Bude jedna z největších domácích kriminalistických záhad konečně vyřešena? Usvědčí konečně po 84 letech vraha Otýlie Vranské? Brutální vražda se odehrála 2. září 1933. Tehdy se ve vlacích v Bratislavě a Košicích našly dva kufry s rozřezaným tělem nebohé ženy. Policie tehdy nikoho z činu neusvědčila. Badatelé jsou však teď přesvědčeni, že našli vraha, informoval portál iDnes.cz.

Jde o jeden z nejbrutálnějších případů z tehdejšího Československu. Psal se druhý zářijový den roku 1933. Ve vlacích v Košících a v Bratislavě našly dva kufry s rozřezaným tělem Otýlie Vranské. V Československu brutální případ způsobil obrovský povyk, a ačkoliv policie měla desítky podezřelých, nikoho z vraždy neusvědčila. Vražda zůstala nepotrestána dlouhých čtyřiaosmdesát let. To se však nyní může změnit.

Badatelé v čele s policejním historikem Radkem Galašem jsou přesvědčeni, že vědí, kdo pražskou prostitutku zavraždil.  Vraždu má mít na svědomí dvojice, která sice na policii vypovídala, ovšem strážci zákona podle Galaše nevěnovali pozornost rozporům ve výpovědích.

„Tito dva si navzájem dosvědčovali alibi. Jeden z nich zcela úmyslně a evidentně lhal, ale policie jeho výpověď zpětně neověřila. Následující den po svém prvním výslechu, kdy se s druhou osobou zřejmě domluvili, co kdo vypovídal, se tento člověk na policii vrátil a svou původní výpověď změnil tak, aby odpovídala výpovědi druhé osoby,“ uvedl historik pro iDnes.cz. Dvojici měl tehdy vyslýchat policista s velmi krátkou praxí. „Na tom 4. pražském oddělení sloužil, tuším, rok a půl,“ říká Galaš.

Otýlie se  stýkala s rotmistrem 5. pěšího pluku ve Štefánikových kasárnách Josefem Pěkným. Podle získané výpovědi její sestry Marie Němečkové jí prý dokonce sliboval svatbu! Otýlie se proto měla sejít noc před vraždou. Schůzka se měla odehrát v pasáži Koruna na Václavském náměstí. Pak ale přišel šok. Rotmistr však na schůzku nepřišel sám, nýbrž v doprovodu své milenky Antonie Koklesové, uvedl portál.

Ženy se neviděly poprvé, znaly se už ze Žiliny. Vranská sice čekala od rotmistra nabídku k sňatku, ovšem Pěkný si ji neměl v úmyslu vzít. „Není pravdou, že jsem Vranské sliboval manželství… není pravdou, že by mně Vranská vyčítala, že chodím s Koklesovou, a že by mně to předhazovala,“ zněla výpověď Pěkného, kterou ve své knize Panoptikum sexuálních vražd cituje publicista Viktorín Šulc.

Publicista je také přesvědčen, že vraždil Pěkný. „Proč? Vranská se v průběhu noci opila, její vztek na nevěrného ženicha stoupal, až se vydala do Nuslí udělat šamstrovi a Koklesové rotyku. Pěkný nepotřeboval problémy, nechtěl mít v bydlišti ostudu, snažil se Otýlii umlčet. Jenže to v rozrušení přehnal a dívku usmrtil,“ zmiňuje se ve své knize.

Pak došlo k pochybení. Stráži zákona tehdy neprovedli ani prohlídku bytu. Rotmistr měl prý praxi pitevního laboranta. V jeho bytě se nalézala obrovská vana, v níž mohl nechat tělo Vranské brutálně vykrvácet. „Vzhledem k tomu, že tehdy nebyli pro policii ani podezřelí, tak nebylo provedeno prohledání jejich bytů, zejména u toho jednoho podezřelého. Podle mého názoru by se tam našlo místo činu,“ uvedl Galaš.

Jestli Pěkný s Koklesovou opravdu vraždili, snad odhalí test DNA. Vyšetřující za nehty oběti našli cizí vlasy, z nichž se podařilo získat DNA. Dokonce se badatelům podařilo vypátrat žijící potomky, dvě ženy, obou podezřelých, které chtějí požádat o DNA.

„Všichni si zaslouží znát pravdu. Jsme ale schopni, a to bude jedna z podmínek, zachovat absolutní anonymitu obou pozůstalých. Není nejmenší důvod zveřejnit jejich jména,“ řekl Galaš, který si je jistý tím, že oba podezřelí jsou vinni. „Jsem přesvědčen o tom, že i v tehdejší době by byli na základě těchto důkazů odsouzeni,“ dodal Galaš. Pokud budou pozůstalí souhlasit, výsledky testů budou do konce září a případ táhnoucí se tolik let bude uzavřen. 

 

VIDEO: Agresor ubodal manželku v policejním autě

..krakonos500 ( 4. září 2017 09:24 )

Dnes je ke každé vraždě pachatel. Pokud se nechytí ten pravý, tak naše prohnilá justice na někoho ukáže prstem, vyrobí na něj důkazy a odsoudí, jako v případě Kramný.

russoo ( 2. září 2017 19:41 )

Co to je za větu? "Vražda zůstala nepotrestána dlouhých čtyřiaosmdesát let. To se však nyní může změnit." Jistě se nezmění vůbec nic, protože vražda zůstane 100% navždy nepotrestána! Teoreticky vyřešena být může, ale potrestání je věc druhá.

Seniorlekar ( 2. září 2017 16:23 )

Trochu to odporuje odbornym posudkum/ rezniok, lekar atd/

Monikay ( 2. září 2017 14:29 )

Je to dávný kriminalistický oříšek, jsem ráda, že to bude vyřešeno. Rada Vaňátko, který byl předlohou pro Marvanova radu Vacátka, prý byl natolik pod tlakem kvůli tomuto případu, že mu to zkrátilo život.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání