Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Najde policie vraha Otýlie Vranské po 84 letech? Mají jeho DNA!

Autor: dce - 
17. srpna 2017
10:38

Patrně nejstarší pomníček v historii kriminalistiky na českém území se možná blíží ke svému konci. Policisté mají v rukách důkaz, který by konečně mohl jmenovat vraha mladé prostitutky, kterou před 84 lety kdosi zabil a její rozřezané tělo v kufrech naložil do dvou vlaků.

Případem rozřezané prostitutky Otýlie Vranské se po více jak osm desetiletí zabývalo nepočítaně četníků, policistů i prostých kriminalistických nadšenců. Vraha ale nikdy nevypátrali. Začíná se ovšem možná blýskat na lepší časy – policie případ Vranské znovu otvírá s důležitým důkazem v ruce, a to doslova!

V ruce samotné oběti bylo totiž po nálezu těla nalezeno několik vlasů. Hlava samotné Vranské ležela v jiném kufru, dá se tedy předpokládat, že vlasy nejsou její, ale jejího vraha! Policejních technikům se navíc z vlasů podařilo získat ten nejlepší důkaz – DNA.

„Analyzovat přes osmdesát let starou DNA už je samo o sobě unikum a klobouk dolů před techniky, pokud se jim to podaří. Zároveň bude nutné získat srovnávací vzorek. A to už se dostáváme spíš k otázce etické než praktické – zkuste někoho požádat o DNA s tím, že jeho prapředek byl možná vrah. Navíc, i když nám vyhoví, budeme zkoumat DNA ob generaci, nikoli přímého potomka, což je problém. Může se stát, že vzorek nesedne, ale to bych předbíhal… Nechme to odborníkům," prozradil v rozhovoru pro týdeník Instinkt policejní historik Radek Galaš.

Případ patří k patrně nejznámějším policejním pomníčkům. Co ho činí tak populárním? Podle Galaše to není brutalita, s jakou byl čin proveden. „Mord Herty Černínové byl drsnější. V jejím případě jí vrah Miroslav Šmíd nejdřív rozmlátil hlavu závažím, potom ji narval do vany a tam doslova a do písmene ubodal nůžkami a nožem na chleba. Naproti tomu Otýlie Vranská – jakkoli to zní cynicky – byla ‚jen‘ podřezaná,“ vysvětlil.

Tvrdí, že za popularitou stojí tajemno. „Jednak vrah nezvykle poslal tělo pryč dvěma na sobě nezávislými vlaky, tudíž nastal problém s identifikací, za druhé byla žena zabita sedmi bodnými ranami – sedmička je magické číslo, také se říká ‚sedm kulí jako v Sarajevu‘ – proto v tomhle mordu viděli určitou symboliku.“

„Ale především si začal s policií a tiskem psát takzvaný Fantom ulice. Poslal redakcím pět dopisů, v nichž přesně popisoval, jak zavraždil Otýlii Vranskou, zmiňoval svou minulost, uváděl své motivy, a dokonce hovořil o tom, že již v roce 1929 zavraždil prostitutku jménem Jana Janotová. Ta byla tehdy nalezena ve Všenorech a její vrah nebyl nikdy dopaden,“ popsal Galaš. Brzy se ukázalo, že si dopisovatel ovšem vymýšlí – popis vraždy neseděl. 

„Ale pro tehdejší veřejnost byla představa Fantoma ulice Karla XY toužícího po krvi, jak se dotyčný podepisoval, obrovská senzace,“ dodal policejní historik.

eliska963852 ( 17. srpna 2017 19:25 )

Vzorky musely být perfektně uchovávané, když je z nich možné po letech vyizolovat DNA. Klobouk dolů.

forrtyn ( 17. srpna 2017 18:58 )

NIKOHO NENAPADLO, ŽE TO NEMUSEL BÝT VRAH, ALE VRAŽEDKYNĚ? SEDM BODNOŘEZNÝCH RAN A UŘEZANÉ HNÁTY - TO SEDÍ NA ŽENSKOU V AFEKTU!!! ASI NĚJAKÁ KONKURENTKA V ŘEMESLE!!! NA ODNOS KUFRŮ DO VLAKU MOHLA MÍT KOMPLICE...

ljubaa ( 17. srpna 2017 16:32 )

Komouši těžko, vražda se stala v roce 1933, komouši nastoupili v roce 1948... a měli jiné starosti, nez hledat vrahy z první republiky. ty lovili revanšisty

tomlk007 ( 17. srpna 2017 14:59 )

Kdyby raději řešili aktuální zločiny,vrah už stejně nežije.

crush ( 17. srpna 2017 14:00 )

Po 84 rokoch môžu vraha hľadať zrejme niekde pod zemou, že?!? Si teda dali načas...

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání