Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Po Petrovi, Lukáškovi a Matějovi pátrá internet i česká policie: Nové fotky zmizelé české lodi

Autor: aba - 
29. srpna 2017
19:29

Jachta ANA, na jejíž palubě byl Petr a jeho dva synové Lukášek (5) a Matěj (3), se ztratila někde v panamských vodách. Bezmála dva měsíce o nich nikdo nemá žádné zprávy a do pátrací akce po třech Češích se zapojila místní i česká policie. Pomáhat se snaží i lidé na sociálních sítích. Zatím ale bez šťastného konce.

Iva (33) žije dlouhodobě na Kostarice a její manžel Petr, známý také pod přezdívkou Pedro, se měl s chlapci vydat na měsíční plavbu po moři. Vyrazit měli ze sousední Panamy z oblasti Bocas del Toro na východ do souostroví San Blas a zpátky. Cesta by měla podle odborníků trvat okolo čtyř týdnů.

Jenže po vyplutí o nich Iva nemá žádné zprávy. „Nevím o nich nic od 30. 6. Nemám tušení, co se mohlo stát. Je po nich vyhlášené mezinárodní pátrání,“ strachuje se Iva v e-mailu, který byl zveřejněn na jachtařském diskuzním fóru.

Podle informací ministerstva zahraničí bylo po trojici vyhlášeno letecké pátrání 18. srpna a zapojuje se do něj panamská, kostarická i kolumbijská policie. Letadla zkoumala hlavně to, zdali ANA nekotví v nějakém z přístavů. Policie prošetřuje i nemocnice. Nově je do databáze pátrání zařadila i česká policie.

„Pražská policie přijala oficiální oznámení o pohřešování dvou nezletilých dětí v doprovodu dospělého muže a vyhlásila po nich pátrání. S ohledem na okolnosti případu, zejména skutečnost, že se pohřešovaná trojice s největší pravděpodobností nachází na dosud neznámém místě v zahraničí, požádala policie o spolupráci kolegy z Policejního prezidia ČR. Policisté jsou rovněž v úzkém kontaktu s matkou nezletilých dětí i s dalšími rodinnými příslušníky pohřešovaných,“ řekla Blesk.cz policejní mluvčí Andrea Zoulová. 

Na pomoc s hledáním vznikla i facebooková skupina, kde jsou uvedené informace jak v angličtině, tak ve španělštině, aby se zvýšila šance, že se dostanou k mezinárodním námořníkům v oblasti. A právě v této skupině byly zveřejněny nové fotografie lodi, po které se pátrá, a chlapců, kteří jsou na její palubě. Díky sociální síti už informace o pohřešování a pátrání vidělo padesát tisíc lidí. Za takovou projevenou účast a starost rodina přátelům, známým i neznámým děkuje a prosí, aby sdíleli stránku dál. 

Paní Iva teď z Kostariky dojíždí do Panamy kvůli vyšetřování, doufá ale dál v šťastný konec. „Je to náročné, ale věřím, že jsou v pořádku a brzy se to vysvětlí!“

steelheart ( 29. srpna 2017 20:13 )

další hrozná zpráva - i když rodiče jsou nejspíš dobrodruzi!!! tak malé děti si vzal otec sám na loď na moře! asi to bral jako zkoušku ohněm((((

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání