Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

V Karibiku zmizela loď s Petrem a jeho syny: Bouře, únos nebo kolaps kapitána?

  • Autor: ljš - 
    28. 8. 2017
    05:00

    Už dva měsíce o nich nikdo nic neví! Čech Petr se vydal se svými dvěma syny (3 a 5 let) z Panamy na výlet plachetnicí. Beze stopy ale zmizeli. Co se mohlo na vlnách Karibského moře stát?

     

    Poslední zprávu od jachtaře Petra, přezdívaného Pedro, dostala jeho manželka Iva (33), která trvale žije na Kostarice, 30. června. "Uvedl, že vyráží se syny na měsíční plavbu na plachetnici z oblasti Bocas del Toro," řekla mluvčí ministerstva zahraničí Michaela Lagronová. Plout měli na východ do souostroví San Blas a zpátky.

    K Ivě se ale nevrátili a Petr ji ani nijak nekontaktoval. "Nemám tušení, co se mohlo stát," napsala Petrovým kamarádům jachtařům a poprosila je o rozšíření informace o pátrání. Variant vysvětlujících zmizení, je hned několik.

  • 1.Zmizení

    Petr se s dětmi mohl dostat do nesnází ve špatném počasí. Pro jachting v Karibiku je totiž vhodnější zimní období, kdy nehrozí hurikány. "Žádná taková mimořádnost ale během posledních dvou měsíců v této oblasti nenastala," řekl Blesku Martin Štros z Meteocentra.

    V Panamě podle něj řádily bouřky, které jsou tam ale naprosto běžné. "Za tu dobu jich bylo spoustu. Letos se nejsilnější vyskytla 8. srpna, kdy zde byl i poměrně silný vítr. Na pobřeží napršelo 80 mm vody, což je mnohem více, než při našich bouřkách, které označujeme jako silné. Nebezpečné podmínky pro plavbu lodí ale nepochybně nastaly během těch několika týdnů vícekrát a nelze určit den, kdy by byly nejhorší," dodal.

    Petr byl ale podle svých známých zkušený jachtař a zřejmě by si dokázal poradit, nebo zavolat pomoc.

    Detailní pohled na oblast Panamy Detailní pohled na oblast Panamy | Google Maps

  • 2.Bouře

    "To, že jel sám se dvěma takhle malými dětmi, je na hraně hazardu. Může být sebevíc zkušený, ale starat se u toho o dvě malé děti, je opravdu problematické. Na moři se může stát cokoli," upozorňuje zkušený jachtař Jindřich Antropius.

    V případě, že by u Petra došlo k nějaké zdravotní indispozici, zůstala by loď zcela bez kontroly a děti bez pomoci. "V této oblasti je ale poměrně velký provoz, někdo by si jich brzy všiml," míní Antropius.

    Loď navíc podle ministerstva hledala letecká záchranná služba. Plachetnice ANA, na které se trojice plavila, je přitom dobře rozpoznatelná. "To, že je zelená, je poměrně specifické, takových lodí je málo," potvrdil jachtař.

    3629122:full:true:true

  • 3.Kolaps kapitána

    "Těžko říct, co se mohlo stát. Pamatuji třeba případ, kdy rybářskou loďku s turisty v Karibiku převrátil kytovec. Zachránila je tehdy česká plachetnice. To se ale stává výjimečně a každý biolog vám řekne, že musí jít o nějaký nemocný kus. Otázkou je také, jaká je tam v současné době politická situace, zda nemohli na někoho narazit…," dodal.

  • 4.Mimořádná událost nebo

    Skutečnost, že nebyla loď ani její posádka stále nalezena, by mohla nahrávat variantě, že Petr s dětmi zmizel úmyslně. "To manželství totiž bylo poměrně komplikované," řekl Blesku zdroj obeznámený s případem.

    Iva děti Petrovi přivezla z Kostariky do Panamy na konci června s tím, že je vezme na výlet plachetnicí. Pak ale obdržela hlasovou zprávu, ve které jí oznamoval, že budou pryč celý měsíc. Je proto možné, že se rozhodl mít syny ve své péči a jednoduše s nimi zmizel, aniž by o tom manželku informoval.

    Iva navíc vše minulý týden nahlásila i české policii. Možná doufá, že se Petr s dětmi bude chtít vrátit zpátky do vlasti. "Věřím, že jsou v pořádku a brzy se to vysvětlí," napsala kamarádům.

    Znáte zmizelého jachtaře Petra? Napište nám na tip@blesk.cz nebo volejte na telefonní číslo 724 014 586

spania ( 28. srpna 2017 12:35 )

Taky bych se přikláněla k této verzi,že s dětmi zmizel od manželky úmyslně.Tu ženskou ale vůbec nechápu-pustí samotného chlapa s malými dětmi jen tak na výlet lodí a je jí to jedno...?

paganini ( 28. srpna 2017 11:32 )

Na moře se vydat se dvěma tak malými dětmi může jen psychopat a neměl by vůbec mít kapitánskou licenci, pokud to neudělal záměrně. A smutné je, že Blesku je kdejaký blb vhodným námětem ke psaní. A ta matka bude asi také divná, když to dovolila. Ale což! Tak jsme pohřbili Pavlíka, mimo už bude i Paroubková se svými hadříky a teď se na chvíli bude psát o tom mořském magorovi. Ale snad zase někdo umře, zabíjí ho, okradou, znásilní..... Zase bude o čem psát!

arne100 ( 28. srpna 2017 10:13 )

Co je mě do toho že ten chlap je vylízanej to musí uznat kdekdo.Jaký kapitán spíše dement než kapitán

hasickajana ( 28. srpna 2017 09:10 )

Moc by mě zajímalo, kolik čtenářů se proklikává tímhle typem článků... Já osobně tedy ne... Takže jsem opět přišla o milion informací bez kterých bych nemohla žít. A neva mi to

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání