Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Skandál v Bohuslavicích! Místní duchovní byl v dopisech označen za pedofila

Autor: Karel Janeček - 
17. července 2017
06:50

Skandál otřásá Bohuslavicemi na Opavsku. Může za to odvolání místního duchovního Marka Žukowského (37). Důvod? Tvrdí, že na něj přišlo udání popisující, že se chová příliš důvěrně k chlapcům. On to odmítá, ale biskup ho stejně rychle přeložil jinam.

Celou kauzu odstartovaly dopisy, které přišly na stůl biskupa Františka Václava Lobkowicze (69). „Píše se v nich, že jsem děti osahával, že jsem je plácal po zadnici. Autor napsal, že se k dětem chovám nevhodně,“ řekl Blesku sám duchovní Marek Žukowski.

Přiznává jen to, že si při výletě do Prahy sedl na kolena jednoho z hochů. Což dokládá fotografie, kterou se jeden z výletníků pochlubil. Za drsným udáním je podle něj rozhádanost jeho příznivců a odpůrců ve farnosti a mocenský boj uvnitř ní.

„Děti miluji. I proto jsem založil kroužek florbalu a jezdím s dětmi na výlety. Biskup mi na to jen řekl, že musím být opravdu pedofil, když mám děti tolik rád. Výchova ale začíná přece právě od dětí. Chodí nyní i více do kostela,“ řekl duchovní. Po roce služby v obci ho v pátek bezprostředně po mši biskup odvolal! I když na jeho podporu podepsalo petici 463 lidí.

Biskup: Já ho ustanovil, já ho odvolal!

Biskup neváhal faráře, i přes silný odpor bohuslavických věřících, odvolat. „Nemohu říct, o jaké konkrétní obvinění šlo, to patří spíše do zpovědnice. Je to vnitřní záležitost církve, k níž se nebudu blíže vyjadřovat,“ řekl Blesku. Podle informací Blesku biskup faráře poslal na jiný post v Ostravě.

Na přímý dotaz, zda je nutné kněze odvolávat, jen sdělil: „Já jsem ho ustanovil, mohu ho též odvolat. Vím, co je nejlepší pro celou diecézi. Je to hotové. Podepsal slib poslušnosti, musí se jím řídit. Už je podepsán dekret, kdo nastoupí místo něj.“

VIDEO: Někteří věří, že duchovní zneužíval chlapce. Jiní jsou rezolutně proti obvinění

VIDEO: Muž se na sociálních sítích vydával za malého chlapce, aby se dostal k dětem

Skeptik ( 1. srpna 2017 20:43 )

Myslel jsem ,že za tohodle papeže to bude jiné. Zatím praxe pokračuje. Podobné jak před lety u arcibiskupa Graubnera. Nejmenovaný duchovní prováděl s chlapci homosexuálně masturbační praktiky, případně je k těm praktikám nutil či naváděl. Aby to dělali před ním. Stěžoval si na něj student teologie, kterého vzbudilo, když mu pan farář třel úd. Dotyčný student poté nedostudoval, nestačil prospěchově... Arcibiskup se duchovního zastával, rodiče byli nejdřív napomenuti, co si oni nebo jejich synkové ministranti vymýšlí. Když to nebylo únosné, tak byl duchovní přeložen jinam, kde se celé opakovalo. Dotyčný duchovní byl odsouzen, dostal ale dle mého názoru směšně nízký trest. Zřejmě přímluva pana arcibiskupa pomohla. Tady nevíme, co je pravda. Mělo by se vyšetřit, pokud něco spáchal, tak by měl být zbaven kněžství a předán k potrestání justici. Pokud neudělal nic, tak není důvod ho překládat. Do vyšetření, jak to bylo, by ovšem bylo rozumné zvážit postavení mimo službu, kde se stýká s dětmi. Dát někam do archivu, do knihovny, do domova pro seniory apod.

majojo ( 17. července 2017 16:00 )

Od doby\, kdy katolická církev získala politickou moc, se za ty jejich sukně skrývají nejhorší potraty. Šílení, homosexuální i jinak deviantní chlapečci z lepších rodin tu nacházeli místo, hlavně, že přinesli patřičné věno. A zdá se, že v některých případech to vydrželo dodneška. Pan biskup se svojí pseudomorálkou ať se jde laskavě taky vycpat - leda že by při zpovědi zjistil něco zajímavého.

mazd ( 17. července 2017 15:54 )

Nechce se mi věřit,že by biskup řekl,musíte být pedofil,když máte rád děti. Pokud ano,patří do důchodu a ještě před tím nakopat do hader.

nika70 ( 17. července 2017 12:20 )

Takže teď se můžou těšit děti na osahávání v Ostravě. Asi aby jim to nebylo líto...

Krizak ( 17. července 2017 09:22 )

problém je, že je to většinou lež

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání