Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Matku 10 dětí Helenu (32), která je už babičkou, čeká vězení: Děti ve škole zameškaly 1844 hodin!

Autor: uá - 
7. července 2017
12:01

Helena J. (32) z Loun má deset dětí (1 až 17), z toho devět dcer a jednoho syna. Jejich budoucnost ji ale zřejmě příliš netrápí. Pět dcer (9 až 15) neposílá do školy a dívky za tento školní rok zameškaly 1844 hodin. Ženu teď čeká kriminál.

Na posílání dětí do školy nemáme peníze! To Blesku tvrdila Helena J., která je už i babičkou. „Do školy dojíždí, jedna do vedlejší obce, ostatní do Loun. To je denně 120 korun za jízdné. Někdy na to nezbude,“ tvrdila Blesku. Později už se o své »péči« odmítla bavit úplně. S výmluvou přišla i k soudu, tam ale nepochodila.

Soud poslal Helenu J. na 13 měsíců do vězení. Jejích pět dcer celkem zameškalo 1844 vyučovacích hodin, z toho 1191 bylo neomluvených. Další čtyři dcery ještě do školy nechodí, syn (17) už má roční dítě. Trest je souhrnný, a to i za zatajení věci. Máma totiž prodala řetízek, který jedna z dcer ukradla.

Do věznice ale nemusí hned. Kvůli nejmladšímu dítěti dostane odklad. Otci dětí vyměřil soud desetiměsíční trest. Rodiče navíc o některé z dětí zřejmě přijdou, podle informací Blesku je totiž na srpen nařízeno soudní jednání o ústavní péči pro tři z nich.

Rodina o část dávek skutečně kvůli předchozímu záškoláctví dětí přišla. Zcela bez prostředků od státu ale nezůstala. Otec (34) dětí navíc pracuje, vydělává kolem 16 000 korun. Přesto nebyli rodiče s to vyřídit dětem čipové karty, díky nimž by děti dostaly na dopravu do školy slevu. S rodiči nehnula sociálka, účinkem se minula i pokuta, podmínka a veřejně prospěšné práce. Proto jim soud teď vyměřil tresty natvrdo.

VIDEO: Otřesně se zachovala krkavčí matka, která nechala své dítě v rozpáleném autě.

Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání