Takový případ se jen tak nevidí, zvláště ne v Praze 14. Jen od pondělí do čtvrtka posledního červnového týdne tu strážníci chytili 18 opilých mladistvých, ale partu mladých školáků s lahvemi rychlých špuntů nepamatují. U zásahu byl přítomen i redaktor Blesk.cz.

„Byl to náš poslední den, co jsme mohli strávit společně jako třída. Po předávání vysvědčení jsme se šli rozloučit na společný oběd i s některými učitelkami. Postupně (už bývalí) spolužáci odcházeli, až nás zbylo jen pár,“ popisují společně. Strážníci totiž byli přesvědčeni, že skupinku nachytají s lahvemi alkoholu.„Chtěli jsme si to pořádně užít, když to byl náš poslední den spolu. Většina vrstevníků se šla někam opít, ale my si to chtěli pořádně užít a hlavně pamatovat. A tak jsme si koupili dětské šampaňské a šli na tubus metra,“ pokračují dále. Ihned po příchodu mužů zákona se ale zarazili a čekali, co se stane. Strážníci se ale rozesmáli a sami byli překvapeni, že taková parta slušných lidí se v dnešní době najde.

Nejlepší rozhodnutí

Podobně to popsali i samotní mladiství. „Po chvíli si to k nám mířili dva policisté ještě s nějakými pány. I když jsme nedělali nic špatného, tak jsme byli docela vystrašeni. Nakonec jsme se s policajty zasmáli a nafotili fotky pro redaktory. Byl to nečekaný, ale dobrý zážitek. Sice jsme byli asi jediní deváťáci, co pili nealkoholické nápoje, ale my si to užili nejlíp a nejvíc, jak jsme mohli,“ zakončují své vyprávění.

Právě alkohol u mladších 18 let je v Praze dlouhodobým problémem, proti kterému se snaží policie zasahovat. Konec školy a prázdniny bývají kritické, jelikož mladí mají spoustu volného času. Minulý rok se takto parta 14letých dětí nestyděla otevřít si lahev vína přímo na lavičce na Václavském náměstí.

„Praha 14 bývá v tomto ohledu kritická a v posledních měsících se počet mladistvých s alkoholem zvyšuje. Jen minulý týden jsme v této městské části řešili 18 podnapilých dětí,“ dodává mluvčí městské policie Jan Čihák.

Podívejte se na fotky ze služby s hlídkou městské policie:

Fotogalerie
32 fotografií