Prázdniny jsou pro poříční policii v Praze vždy problémové. Lidé si totiž rádi vyrazí na vodu s pivem nebo ostřejším alkoholem. Častokrát ale ani neví, že za pití alkoholu ve šlapadlech nebo člunech mohou dostat až pětitisícovou pokutu. V případě naměření nad jedno promile alkoholu v dechu jde už o trestný čin.

Chybí informace

Od 1. července se policii při vymáhání práva zvyšují pravomoci. Nemusí případy následně předávat plavební správě. Podporu policistům poskytnou i strážníci.

„Na rozdíl od zbytku roku je v létě na Vltavě velký počet lidí, kteří vyplouvají například na šlapadlech nebo paddleboardech. Problém je, že nejsou často dostatečně informováni od pronajímatelů o svých povinnostech a nevědomky se pak dopouštějí přestupků,“ vysvětluje redaktorovi Blesk.cz strážník městské policie Tomáš Kadleček.  

S takovým případem se policie setkala už na konci května. „Neosvětleného gumového člunu, který brázdil Vltavu, si všimli strážníci z poříčního útvaru městské policie. Vůdce plavidla se pokusil před hlídkou nejprve ujet, poté i schovat na břehu. Při projednání přestupku byl zjevně opilý muž navíc agresivní, proto ho strážníci museli zpacifikovat za pomoci donucovacích prostředků. Přestupkové jednání bude dále řešit Státní plavební správa,“ popisuje mluvčí městské policie Irena Seifertová.

Alkohol a hádky

Strážníci ale řeší i případy, kdy se lidé hádají o to, kudy mohou po Vltavě jezdit. „Jeden z případů, který jsme v poslední době řešili, byl ten, že při závodech veslařů ve vybójkované dráze určené pro závod vjížděli lidé se šlapadly a také s motorovými čluny do dráhy závodníkům. Nakonec to skončilo hádkou mezi pořadateli a dalšími lidmi, vše se ale ve výsledku vyřešilo domluvou,“ pokračuje Kadleček.

Podívejte se na unikátní záběry z dronu na loď Městské policie Praha:

Video
Video se připravuje ...

Unikátní záběry z dronu. Natočil hlídku městské policie na lodi. David Malík

Na alkohol se nicméně policisté zaměří v první řadě. „V současné době je okolo náplavky a Rašínova nábřeží množství služeb, které zde prodávají alkoholické nápoje. Také sem přijíždí další čluny, které přímo prodávají alkoholické nápoje na vodě, a tím se všichni dopouští protiprávního jednání, minimálně přestupku. Policie se na tuto problematiku bude více zaměřovat,“ zakončuje Kadleček.

Podívejte se na fotky ze služby s říční policií:

Fotogalerie
48 fotografií