Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Oblačno, déšť 10°C

Michal (19), kvůli kterému zastřelili Tomáše (†17): Nezvládají ho rodiče ani stát

Autor: shp - 
21. června 2017
18:39

Obyčejný vagabund. Tak charakterizují známí i učitelé Slováka Michala (19), kvůli kterému zemřel při honičce s policisty nevinný Tomáš (†17). Je to problémový mladík, který měl v minulosti již pletky s policií. Jde o typ člověka, na kterého nikdo nevzpomíná s láskou. 

Michal byl v dvouleté podmínce za to, že jel bez řidičáku a ještě nabral na kapotu policajta. Říkali jsme mu, aby se během tohoto období držel, sekal latinu. I nadstavbu, kterou studoval, by zvládl, ale nedal si říct. Choval se jako frajer a ještě si to užíval. Byl na sebe nesmírně hrdý. Jeho máma z toho byla nešťastná. Má tři syny, kvůli Michalovi se trápila. V poslední době sem chodila už jen troska,“ řekli magazínu Plus 7 dní postupně učitelé Střední odborné školy polytechnické ve Zlatých Moravcích.

V těchto dnech tam všichni žijí případem Michala, který bez řidičáku uháněl policistům, kteří na vůz spustili palbu a zasáhli Tomáše, který zraněním podlehl. Michal byl již obviněn z maření výkonu policie ve věci, z níž byl již jednou obviněn. Jde samozřejmě o řízení bez oprávnění. Nadále tak zůstává ve vazbě. Podle učitelů byla jenom otázka času, než provede něco tak hrozného. Z ničeho si totiž vůbec nedělal těžkou hlavu.

„To, že si s ním nedokázali poradit rozvedení rodiče, je jedna věc, rodinné poměry jsou občas složité, zvláště když jde jeden rodič proti druhému. Ale to, jak na Slovensku funguje dodržování a kontrola nařízení státních orgánů, je na zamyšlení. Jak je možné, že chlapec jezdí do školy v autě i přesto, že si nebyl nikdy schopný udělat řidičák, ani napotřetí. Kde jsou zodpovědné orgány? Škola přece nemůže dohlédnout na vše,“ shodli se svorně pedagogové.

Hlavní vinu přitom otevřeně dávají otci, který o syny nikdy nejevil zájem. Na schůzky nikdy nechodil a ze zprostředkovaných informací vyplývá, že to byl právě otec, který nejméně dva syny podporoval ve sporných a pofidérních činnostech. Jde o bývalého státního policistu, kterého ze sboru vyhodili před lety kvůli útěku zločince Romana Červenky, který pláchl přes záchodové okénko. Aktuálně Michalův otec pracuje u městské policie v Bratislavě. V práci si vzal volno a na telefonáty a SMS nereaguje.

Redaktoři magazínu ho nenašli ani v obci Skýcov, odkud pochází. V rodinném domě, na který poukázali místní, zastihli Michalovu tetu. Ta krátce prohodila, že jim je celá událost nesmírně líto. Doma byla i jeho babička, která po incidentu vypovídala na policii. Na ni je totiž právě napsané auto, ve kterém Michal ujížděl před policií. S novináři však starší paní mluvit nechtěla.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání