Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Děsivé detaily o smrti Tomáše (†17): Policisté mu omylem prostřelili plíce

Autor: aba - 
19. června 2017
21:13

Od neděle hýbe celým Slovenskem obrovská tragédie. Při policejní honičce zemřel sedmnáctiletý Tomáš, kterému policisté střelbou způsobili smrtelné zranění. Šlo přitom jen o snahu policie zastavit ujíždějící vůz, který řídil Tomášův kamarád. 

Podle serveru Pluska.sk si Tomáš sedl do auta se svými kamarády. Devatenáctiletý Michal seděl za volantem, i když měl už několikrát uložený zákaz řízení. Vedle na sedadle spolujezdce seděla šestnáctiletá dívka, vzadu byli další dva spolujezdci, z nichž jeden z nich byl Tomáš.

Policisté Michala za volantem už dobře znali, a tak když ho viděli ujíždět, vydali se za ním a chtěli auto zastavit. Jenže řidič svou zběsilou jízdu Banskobystrickým krajem nechtěl přerušit a na výzvy a výstrahy policie nereagoval.

Muži zákona se pak uchýlili k varovným výstřelům do vzduchu. Když nepomohly ani ty, začali střílet po autě. To nakonec havarovalo pravděpodobně následkem vysoké rychlosti. Policisté se okamžitě vydali k vraku, ze kterého vytáhli Tomáše. Ten ale neutrpěl smrtelné zranění při nehodě, ale při střelbě, když mu policejní kulka prostřelila plíce.

Podle mluvčí ministerstva vnitra teď dojde k vyšetřování. „Případem se zabývá Inspekce ministerstva vnitra a probíhají prvotní procesní úkony,“ řekla Andrea Dobiášová. Odborníci se ale shodují, že policisté, kteří auto pronásledovali, postupovali v souladu s předpisy a literou zákona. 

„Když osoba po výzvě nereaguje a představuje nebezpečí pro život, zdraví nebo majetek ostatních, můžou policisté použít služební zbraně,“ vyjádřila se k případu rektorka akademie policejního sboru Lucia Kurilovská. Dodává, že varovné výstřely jsou mířené do vzduchu, poté jsou už ale mířené na unikající vozidlo.

Dopravní analytik Jozef Drahovský tvrdí, že ostré výstřely míří nejprve na pneumatiky a poté na řidiče či osoby ve vozidle. Zároveň dodává, že by měli být lidé opatrní na to, s kým si sedají do auta. 

abaron ( 20. června 2017 11:27 )

okrem iného na auto by mali strieľať a nie vystrieľať celú posádku vozidla .. inteligenti

abaron ( 20. června 2017 11:20 )

zastaviť mali lebo očividne na nich strieľali a nie z nich si strieľali pz ... ale zaujímala by ma situácia keby si kurilovskú s niekým pomýlili a zastrelili by jej kamarátku ...

jansochor ( 20. června 2017 08:18 )

Taková sledovačka je mnohem nebezpačnější, když auto piráta se řítí po silnici a za ním policajti s majákama. Byl zastřelen jeden ze silničních pirátů. No problem.

jansochor ( 20. června 2017 08:15 )

S Pánem Bohem problém asi nebude, když šlo o nutnou obranu společnosti proti nebezpečným pirátům ohrožujícím veřejnost. Policajti takhle možná zachránili několik lidí, kdyby toto hovado napálilo do protijedoucího osobáku anebo smetlo chodce. Co se týče soudů, tak by si s tím měly poradit i když je pravda že někteří soudci v podstatě paralyzují práci policie. Před policajty slušný člověk neujíždí, ale tohle nebyli slušní lidé, takže střelba byla OK.

diskutujici ( 20. června 2017 06:27 )

Co to meles? V US by za to mohl ten ridic jako by nekoho zabil.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání