Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Chtěl se upálit z nešťastné lásky: Je to na vyfackování, vzkazuje mu jeden ze zachránců

Autor: dce - 
19. června 2017
10:05

Výjev jako ze špatného filmu se naskytl prvního dubna letošního roku hned několika lidem na zlínské benzince. Mladík (22) se zde uprostřed noci polil benzinem a podpálil se. Život mu zachránili dva studenti, kteří jeli zrovna kolem. Před pár dny si za svůj hrdinský čin převzali ocenění od zlínského hejtmana.

Byly tři ráno 1. dubna, když jeli dva kamarádi Radim a Marek ze Zlína do Kroměříže. Přímo před auto jim ale u benzinky v Loukách vběhl hořící muž. „Vyletěli jsme z auta, ten člověk mezitím upadl, asi už nemohl dál,“ popsal deníku MF Dnes Radim Voňka.

„Okamžitě zastavili a snažili se ho uhasit, poté mu strhli zbytky ohořelého oblečení, položili ho do stabilizované polohy, poskytli první pomoc a zavolali sanitku,“ řekla podle serveru JihlavaCity.cz mluvčí Zlínského kraje Renata Janečková.

Podle Radima byl popálený mladík celou dobu při vědomí. „Omlouval se a mluvil o přítelkyni, že to udělal kvůli ní,“ tvrdil Radim, kterému se s ním podařilo udržet konverzaci až do příjezdu záchranářů. Ti ho nakonec museli vrtulníkem transportovat do nemocnice. Popáleniny utrpěl na 50 % těla – prakticky všude kromě obličeje a hlavy.

Podle informací z dubna se ale mladík pohádal s partnerem – oba byli opilí a poprali se v trolejbuse jen pár hodin před nešťastnou událostí. Přijali jsme oznámení, že v trolejbuse se napadají dva muži. Mladší uvedl, že jeho partner na něj žárlí a je na něho zlý. Obvinil ho z krádeže mobilu a klíčů od bytu,“ řekl Blesku v dubnu mluvčí strážníků Pavel Janík.

Šestadvacetiletý muž skončil na záchytce, mladší byl propuštěn. Hodinu a půl na to se ale pokusil o sebevraždu. Přišel k obsluze benzinky, položil na pult stokorunu a venku se polil benzínem. Se slovy „sázka je sázka“ se podpálil a vběhl na hlavní silnici, kde ho nakonec zachránil Marek s Radimem.

„Na přemýšlení nebyl čas, ten člověk prostě potřeboval pomoct. Upřímně ale nevím, jestli bych si sám věděl rady, to Radim má zdravotnický kurz, tak mě úkoloval,“ popsal událost Marek Dostál.

Oba mladíci se v té době připravovali k maturitě, tu před nedávnem úspěšně složili a chystají se k dalšímu studiu na vysoké škole. „Jsem rád, že přežil a že jsme pomohli, ale takové chování nepochopím, to je na vyfackování,“ řekl Dostál na otázku, zda by se s popáleným mužem chtěl setkat. Ten byl již propuštěn do domácího ošetřování, následky si ale ponese do konce života.

Radim i Marek dostali za záchranu lidského života od hejtmana Zlínského kraje Jiřího Čunka ocenění za mimořádné úspěchy a také za výjimečné činy.

Podívejte se na video k jinému případu pokusu o sebevraždu mladého muže:

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání