Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Češka má dítě s Nigerijcem, ten se o něj teď soudí

Ilustrační foto
Ilustrační foto  (Autor: iStock)
Autor: ČTK - 
25. května 2017
06:41

Ústavní soud ve čtvrtek vyhlásí, jak rozhodl o stížnosti muže z Nigérie, který se neúspěšně domáhal určení otcovství k dítěti narozenému v roce 2013. Matka se s Nigerijcem seznámila prostřednictvím internetu, po krátké známosti otěhotněla. Je ale vdaná s jiným mužem, který se podle takzvané první zákonné domněnky otcovství stal matrikovým otcem dítěte. A to i přesto, že dítě má tmavou pleť.

Nigerijec se s tím nechtěl smířit, proto podal žalobu na určení otcovství. Justice dospěla k závěru, že pokud se dítě narodí za trvání manželství, určuje se otcovství podle první domněnky při narození a nelze se následně domáhat určení otcovství k dítěti soudní cestou.

Pokud matrikové otcovství neodpovídá faktickému stavu, mohou matrikoví rodiče otcovství popřít. Možnost však mají právě jen oni, nikoliv někdo třetí, ačkoliv tvrdí, že je biologickým otcem. Takzvaná popěrná lhůta, kdy někdo z manželů mohl otcovství popřít, navíc v konkrétním případě uplynula. K dítěti oba matrikoví rodiče přistupují jako k vlastnímu.

Nigerijec v ústavní stížnosti uvádí, že mu nelze upírat právo na soukromý a rodinný život a právo na účinný prostředek nápravy. Žádá zrušení rozsudku Krajského soudu v Praze i Okresního soudu v Nymburku.

Ústavní soud dnes rozhodne ještě v další kauze z oblasti rodiny a péče o dítě. Jde o stížnost proti verdiktu o navrácení dítěte do Francie. Spor vedou otec a matka.

iFender ( 25. května 2017 11:28 )

Poulicni mix....

janryska ( 25. května 2017 11:03 )

A proto nesoudí v Německu podle práva NDR s tamními soudci, aby tam taky nemuseli sledovat neprávní stát v přímém přenosu. Tady i ta barva pleti dítěte zrcadlí tu čtyřgenerační faktickou neústavnost práva dítěte na péči rodičů. A rodiče jsou jen jedni, proto zná čeština otčíma a macechu, rodič není podmíněn manželským svazkem. Prostě tady stále vidíme bolševickou vsuvku potlačení práv dítěte pod nálepkou jeho ochrany. Stejně jako osvobozeni/okupováni 68.

bibs_7 ( 25. května 2017 10:26 )

To je jasný, ze Nigerijec se ted snazí sec muze o uznání práva k trvalému pobytu skrz malý opicátko.

salto ( 25. května 2017 07:43 )

Když voni ti černí hoši mají babánka jako husa krk a ještě tolik temperamentu...

reditus1950 ( 25. května 2017 07:31 )

Láska,klikáním okouzlená Pipina.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání