Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Milost po 23 letech? Kdo se nejvíc bojí Kajínka!

Autor: FTV Prima, ljš - 
18. dubna 2017
05:00

Vojtěch Pokoš jako jediný v květnu 1993 přežil střelbu u plzeňské věznice Bory. V autě seděl on, jeho bratr Julián a podnikatel Štefan Janda. Za vraždy dostal doživotí Jiří Kajínek, korunní svědek Pokoš přežil. A nyní se bojí...

Dění ohledně Kajínka znovu rozvířil prezident Miloš Zeman, když řekl, že uvažuje o udělení milosti nejznámějšímu českému vězni. Pokoš ale o možném propuštění Kajínka nechce ani slyšet. Proč? To vysvětlil exkluzivně v pořadu Očima Josefa Klímy.

„Našel jsem psychologický a psychiatrický posudek na Kajínka, který na něj hned na začátku dělali. Mně šel mráz po zádech, co to je… A když si k tomu ještě přimyslím, jak nad náma stál a chladnokrevně do mě střílel, jenom protože za to dostal peníze… Tak takovýhle člověk by měl dostat milost? Není to jenom zlodějíček, je to chladnokrevný vrah!“ řekl Klímovi Vojtěch Pokoš.

Teď se prý bojí o svůj život. „Kdyby měl vylézt, tak on stoprocentně bude špekulovat nad tím, jak mě voddělat, a tak, aby na to nikdo nepřišel, i když by byl podezřelej! Zrovna Kajínek si tu milost nezaslouží, opravdu ne!“ řekl Klímovi Pokoš.

Vysvětlil také, proč na Kajínka nesedí identikit pachatele, který je ve spise. „Ten jsem vůbec nedělal já,“ tvrdí. Podle něj by Kajínek skončil ve vězení i bez jeho výpovědi. „I kdybych to neodsvědčil já, tak by ho stejně odsoudili. Tam byli další dva lidi, kteří to odsvědčili, že ho viděli, že střílel on. Poznali ho,“ připomněl existenci dvou mladíků, kteří tehdy náhodou přijeli na místo činu.

Jak však Klíma připomněl, oba pak u soudu Kajínka jako pachatele neoznačili. „Mladý kluci, proč by se do toho měli montovat, já ho chápu,“ říká však Pokoš.

Na druhou stranu je ale třeba dodat, že Kajínek se k činu nikdy nepřiznal a tvrdí, že on nestřílel, čemuž ostatně věří i vdova po Štefanu Jandovi, která naopak měla strach ze znesvářených plzeňských policistů. Pokud by to byla pravda a ve vězení neseděl skutečný vrah, měla by obava Vojtěcha Pokoše z propuštění Kajínka i jiné vysvětlení...

Vše o Jiřím Kajínkovi naleznete: ZDE!

FTV Prima: Zeman dal Kajínkovi naději. Co na to vězeň?

Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání