Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Oblačno, déšť 10°C

Zeman vážně zvažuje milost pro Kajínka: Mám slzy v očích, vzkázal vězeň

Autor: ČTK ljš - 
6. dubna 2017
20:22

Zeman vážně uvažuje o udělení milosti Jiřímu Kajínkovi, který byl za dvojnásobnou nájemnou vraždu a pokus vraždy odsouzen k doživotnímu trestu. Řekl to občanům při návštěvě Čáslavi.

„Je ve vězení asi 20 let a existují důvodné pochybnosti o jeho vině,“ vysvětlil prezident podle serveru iDnes.cz, proč o milosti pro neznámějšího českého vězně uvažuje. „Řekl jsem ‚vážně uvažuji‘, ale to znamená hodně,“ podotkl Zeman, když se čáslavské náměstí souhlasně roztleskalo.

Zpráva prlná naděje dorazila i k samotnému Kajínkovi. Ten se k věci vyjádřil prostřednictvím své přítelkyně, která je na seznamu povolených kontaktů, s nimiž smí vězeň telefonovat. "To by byl opravdu zázrak. Zázraky se snad dějí. Mám slzy v očích. Kdyby to dopadlo dobře, moc bych si toho vážil,“ vzkázal v exkluzivním vyjádření pro televizi Prima.

K celé věci se vyjádřila i Kajínkova obhájkyně Klára Long Slámová:

 

Připomněl, že při nástupu do funkce prezidenta požádal tehdejší ministryni spravedlnosti Helenu Válkovou o přezkoumání Kajínkova procesu tak, že by byl odňat plzeňskému soudu a přeložen jinam. „Paní ministryně Válková byla mezitím odvolána, takže k tomu nedošlo,“ dodal Zeman.

Prezident loni na Plzeňsku opět při setkání s občany oznámil, že ministr Robert Pelikán (ANO), který nastoupil po Válkové, měl vůči obnově Kajínkova procesu vyhraněně negativní stanovisko.

Zeman se ke Kajínkovi vyjadřuje dlouhodobě. V lednu 2013 se v pořadu televize Prima vyjádřil pro obnovu řízení s Kajínkem u jiného než plzeňského soudu, o dva roky později při vysílání z lánského zámku na Blesk.cz to zopakoval. Loni připustil, že si vyžádal Kajínkův trestní spis, ovšem znovu podtrhl, že milost mu nedá.

Plzeňský soud uložil zřejmě nejznámějšímu českému vězni doživotní trest 23. června 1998. Odsoudil ho za to, že v roce 1993 zastřelil v serpentinách pod plzeňskou věznicí Bory podnikatele Štefana Jandu a jeho osobního strážce Juliána Pokoše. Druhý bodyguard útok přežil. Vraždy si prý objednal jiný podnikatel.

Zeman ve své funkci zatím udělil sedm milostí. Poslední milost udělil začátkem letošního dubna muži nemocnému rakovinou, který byl odsouzen za majetkové zločiny a nedovolené ozbrojování. Už před prezidentskými volbami v roce 2013 Zeman řekl, že nebude udělovat milosti s výjimkou striktně omezeného okruhu humanitárních případů. Pravomoc v udílení milostí převedl v prosinci 2013 na ministerstvo spravedlnosti.

Vinu Kajínek nikdy nepřiznal, policii obvinil z vykonstruovaného procesu a soud z předpojatosti. V důsledku mediálního zájmu se v případu objevila řada nesrovnalostí, později i nové svědecké výpovědi. Tři ministři spravedlnosti podali stížnost na chyby při vyšetřování. Kajínek žádá o obnovu procesu, zatímco jiní svědkové ho obviňují z manipulace veřejným míněním a ze zastrašování.

Připravujeme podrobnosti.

Video  Co si Miloš Zeman myslí o případu Kajínek?  - Blesk.cz
Video se připravuje ...

prochazkanamoste ( 13. dubna 2017 15:06 )

Tobě dobře hrabe, nech se vyšetřit !!!

montevideo ( 8. dubna 2017 12:27 )

Tebe taky jako "nevinnou" ta "zkorumpovaná neodborná sebranka" odsoudila, že jsi tak zhrzená?

zbenekk ( 7. dubna 2017 15:06 )

Prezident se už dávno omluvil blboune.

milesmiles ( 7. dubna 2017 10:12 )

Kajínek je grázl stačí se na něj podívat. At hezky sedí. Pan President by se měl okamžitě omluvit vnučce pana Peroutky za nepravdivé nařčení jejího dědy.O to at se stará jako President.

hlavamapa ( 7. dubna 2017 06:53 )

Už si debile zase píšeš sám se sebou? To už je na klec

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání