Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Únosce Dana a Jany z Ústí před soudem: Půjde do vězení, nebo do blázince?

Autor: Jana Ulrichová, idh - 
3. dubna 2017
06:30

Případ únosu dvou dětí, který nemá v Česku obdoby, začne dnes projednávat ústecký krajský soud. Na lavici obžalovaných usedne recidivista Zdeněk H. (36). Státní zástupce pro něj navrhuje zabezpečovací detenci.

Zdeněk H. napadl Daniela (17) a Janu (14), s nimiž žil ve stejné obci na Litoměřicku, loni 28. srpna. Na obě děti recidivista mířil zbraní, svázal je, vzal jim mobily a nechal je ležet v křoví.

Pak je donutil jít ke golfovému hřišti v Terezíně, kde je přiměl nastoupit do auta. Po celou dobu jim hrozil, že je zabije, když se o něco pokusí. Vyplývá to z obžaloby, kterou má Blesk k dispozici.

Tento čin ale není jediným, že kterého se Zdeněk H. bude od zítřka před soudem zpovídat. Ještě před únosem Dana a Jany měl vyhlédnutou jinou dívku v Ústí, kterou téměř půl roku sledoval videokamerou přes zavřené okno.

Natáčel ji, když se převlékala do pyžama nebo při masturbaci, pomocí zoomu si přitom vždy přitáhl detail jejího obnaženého přirození.

Věznil je v garáži

Obě děti Zdeněk H. odvezl do garáže na ústeckém Střekově, kde je několik dní věznil. Janu navíc nutil dívat se s ním na dětské porno. „Řekl jí, že jí chce ukázat video, ve kterém masturbuje sedmiletá dívka,“ stojí v obžalobě.

Po celou dobu přitom oběma hrozil zabitím a zakopáním jejich těl v lese. Chlapci se přesto podařilo poslat rodině šifrovanou zprávu, díky které je pak našli.

Děti unášel už dříve

Zdeněk H. byl už v roce 2004 za pokus o únos dítěte a braní rukojmí odsouzen. V Piheli na Českolipsku vnikl maskován, s pistolí a pouty oknem pro Terezku (7). Její matka přiběhla a o dceru se s ním poprala.

Muž ji pak připoutal k topení a oloupil. Přepadl i další rodinu, kde vzal jako rukojmí Sylvii (10). Její matce hrozil únosem, pokud mu nedá peníze. Soud mu za to tehdy vyměřil sedmileté vězení.

Rodiny dětí na soud přijdou

K soudu s únoscem se chystají i rodiny obou unesených dětí. Přijdou ale až v úterý, kdy zároveň budou i svědčit. „Počítáme s tím, že se tam můžeme potkat. Z naší strany nehrozí nějaké výlevy,“ řekla Blesku matka uneseného Dana Petra P. (39).

Může si oddechnout i díky tomu, že Dan je, na rozdíl Jany, bez trvalých následků. „Vrátil se k normálním věcem, doma i ve škole. Teď začal chodit na box a má běžné starosti jako jeho vrstevníci,“ dodala Danova máma.

Jak se policie vyjádřila k jinému únosu dítěte, se můžete podívat na videu:

Video  Policejní mluvčí Bohumil Malášek popisuje, jak bylo dítě nalezeno.  - Jiří Nováček
Video se připravuje ...

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání