Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Chlapeček (†1) zemřel při čekání na operaci: Doktoři na něj neměli 3 dny čas

Autor: lm - 
31. března 2017
10:37

Dvacetiměsíční chlapeček náhle zemřel poté, co byl nucen čekat tři dny na operaci, která by mu zachránila život. V nemocnici totiž panoval podstav a lékaři dávali přednost jiným naléhavým případům.

Malý Kayden z Anglie se narodil s kýlou, na což se ale přišlo, až když mu bylo 20 měsíců, a chlapeček skončil v nemocnici po ošklivém pádu, při kterém si potloukl obličej. Lékaři mu nechali udělat rentgen a zjistili, že se mu střeva přesunula do vychlípnuté pobřišnice. Kayden byl proto poslán na operaci do dětské nemocnice Royal Manchester Children’s Hospital.

Uběhly dlouhé tři dny a chlapec v nemocnici stále čekal na potřebnou operaci. Podle babičky Julie Rowlands (44) jim lékaři celou tu dobu tvrdili, že se musí věnovat více naléhavým případům. Jenže Kaydenovi se třetí den náhle zastavilo srdíčko, na které mu celou tu dobu tlačily orgány. Doktoři se ho pokoušeli oživit, ale chlapec už nenabyl vědomí a později zemřel.

"Měl velké bolesti, ani jsme se od něj nehnuli. Prosili jsme je, aby ho nechali převézt někam jinam, kde ho budou moct operovat, ale řekli nám, že to není tak jednoduché. Říkala jsem, že pokud tak neudělají, něco se určitě stane," popsala smutná babička.

Vedení nemocnice přiznalo, že v případě Kaydena skutečně pochybilo. Podle jednoho z místních chirurgů to ale byla jen otázka času. Nemocnice je podle něj podfinancovaná a má málo doktorů. "Opravdovou tragédií je, že Kadenově smrti se dalo předejít. Kdyby byl operován dříve, přežil by," uvedl advokát rodiny Stephen Clarkson. Podle britského deníku Daily Mirror se nemocnice s rodinou dohodla na odškodnění. Konkrétní výše nebyla zveřejněna, ale prý jde o pěticifernou částku.

Jak zachraňují děti lékaři v pražském Motole:

Video  Unikátní operace v seriál Nemocnice Motol  - Youtube
Video se připravuje ...

oliiiii3 ( 31. března 2017 20:23 )

Chudinka mala, proste to nebyl utecenec.

žanyn ( 31. března 2017 20:07 )

Tak to má být ten "vysněný západ"? Pomalu začne i u nás. Vše podle peněz a sociálního postavení. Inu - zlaté tele nade vše.

pavel215_klafunda ( 31. března 2017 17:33 )

Ale hov.no, urážet by ho mělo jenom to, že má mámu alkoholičku.

nick55 ( 31. března 2017 17:13 )

Děcko, které začíná chodit padá každou chvilku... je otázka na co chlapeček spadl, že si tak potloukl obličej - mohl to být schod, roh nábytku - to v článku není. Podstatné je, že lékaři po rtg nepospíchali s operací ! Rodiče měli trvat na převozu do jiného zařízení - bohužel věřili lékařským autoritám. V dnešní době se operují i menší děti, znám případ z blízkého okolí, kdy půlroční holčičce operovalo vrozenou vadu srdce, vše proběhlo v pořádku, letos půjde do první třídy. A jsou známy případy, kdy se dítě operovalo ještě v děloze.

doktormediciny ( 31. března 2017 16:32 )

nO A CO RODICE, CO NA NAEHO NEDALI POZOR, ZE TAK SPADL..Mimochodem pustitm se do takove operace u 20 mesicniho decka si asi kazdy nedovoli

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání