Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Záhada mrtvého miminka v Liberci: Policie stále neví, kdo je matka

V popelnici v centru Liberce bylo nalezeno tělo novorozence.
V popelnici v centru Liberce bylo nalezeno tělo novorozence.  (Autor: Reprofoto FTV Prima)
Autor: ljš, ČTK - 
10. března 2017
13:48

Policie stále nezná totožnost matky novorozence, jehož mrtvolu před měsícem objevil náhodný svědek v kontejneru na domovní odpad v centru Liberce. Policie úmrtí vyšetřuje pro podezření z vraždy. 

„Jakákoliv informace, která se může z jejich pohledu zdát nepodstatná, může být naopak pro kriminalisty důležitá,“ uvedla Suchánková.

Tělo objevil svědek v ulici Na Bídě v sobotu 11. února zhruba v 11:30. Při pitvě soudní lékař zjistil, že se dítě narodilo živé a jeho míry odpovídaly donošenému dítěti, tedy že bylo porozené v devátém měsíci těhotenství. Příčinu úmrtí zatím policisté nechtějí z taktických důvodů zveřejnit. Zvažují dvě právní kvalifikace, a to vražda, za kterou hrozí 15 až 20 let vězení, nebo vražda novorozence matkou v rozrušení způsobeném porodem, přičemž u tohoto trestného činu je sazba od tří do osmi let.

Policie o pomoc veřejnost už jednou požádala. „Na základě výzvy mají kriminalisté k dispozici desítky hodin záznamů, které jim poskytli řidiči projíždějících vozidel, a dále záznamy z bezpečnostních kamer v Liberci. V současné době tyto záznamy detailně vyhodnocují,“ uvedla Suchánková.

Policisté podle ní prověřují také informace od provozovatelů ubytoven, zdravotnických zařízení, praktických lékařů, gynekologických ordinací. Prověřují zejména data, která se vztahují k ženám, jež otěhotněly v polovině roku 2016. Pomoci by kriminalistům mohli i pracovníci lékáren. Matka dítěte u nich mohla požadovat léky na poporodní komplikace nebo takové problémy alespoň konzultovat.

Krajští policisté požádali o spolupráci také kolegy z okolních zemí. „Vzhledem k tomu, že je Liberec příhraniční město, připouští kriminalisté i alternativu, že dítě mohlo být dopraveno a vhozeno do kontejneru i ze sousedního Polska či Německa,“ dodala Suchánková. Ani pátrání v zahraničí ale zatím ke zjištění totožnosti matky nevedlo. Informace k případu mohou lidé oznámit na bezplatnou linku 158 nebo na jakékoli služebně policie.

sheba ( 10. března 2017 14:36 )

V době dostupné antikoncepce a babyboxů se něco takového zdá absolutně neuvěřitelné zrůdy nikdy nevymřou

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání