Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C

Soud Slovákovi, který přepadával seniory, potvrdil trest 14 let a vyhoštění

Soud Slovákovi, který přepadával seniory, potvrdil trest 14 let a vyhoštění.
Soud Slovákovi, který přepadával seniory, potvrdil trest 14 let a vyhoštění.  (Autor: Jana Ulrichová)
Autor: ČTK - 
16. února 2017
11:32

Za sérii brutálních přepadení seniorů na Ústecku si Juraj Zajac odpyká 14 let vězení. Trest mimořádně zvýšený nad horní hranici zákonné sazby mu potvrdil odvolací Vrchní soud v Praze. Recidivistu ze Slovenska také na deset let vyhostil z Česka. Oběti přepadení mají trvalé následky, Zajac loupežemi získal stovky korun.

Muž přepadl v letech 2015 a 2016 přinejmenším osm starých lidí. Většinou na ně zaútočil zezadu, dal jim pěstí nebo je srazil na zem. Následně je okradl. Nejstarší z obětí bylo 90 let.

Zajac se nejprve přiznal policistům, později svou výpověď odvolal a tvrdil, že skutků se mohl dopustit jeho bratr. Podle znalců je mužovo opětovné začlenění do společnosti téměř vyloučené.

Soudy Zajace potrestaly za loupeže, krádež, výtržnictví a maření výkonu úředního rozhodnutí. Obžalovanému podle právní kvalifikace hrozilo pět až 12 let vězení, ústecký krajský soud ale po loňském hlavním líčení přistoupil k mimořádnému zvýšení trestu. Tuto možnost lze podle trestního zákoníku využít u recidivisty, který znovu spáchal zvlášť závažný zločin.

Zajac byl za okrádání seniorů odsouzen už v roce 2011. Odpykal si pět let za mřížemi a krátce po propuštění v trestné činnosti pokračoval. Na území České republiky se navíc vůbec neměl pohybovat, protože ho soud už dříve vyhostil.

jana999 ( 16. února 2017 13:21 )

nechápu kriminálnící by měli být vyhoštováni na doživotí, máme svých dost

teufel ( 16. února 2017 12:40 )

Trochu snědej týpek na Slováka.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání