Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Matouška (†7) zabil spadlý strom: Děsivé svědectví bývalého školníka!

Autor: lm - 
16. listopadu 2016
18:39

Jsou tomu už skoro dva roky od tragédie, při níž zemřel malý prvňáček Matúš (†7). Chlapce zavalil v areálu základní školy v Bratislavě vzrostlý strom. Kvůli neštěstí stanuli před soudem ředitel školy, družinářky a správce areálu. Vypovídal rovněž bývalý školník, který zavalenému chlapci přispěchal mezi prvními na pomoc.

Na malého prvňáčka se v únoru 2015 svalil strom na školním dvoře v bratislavské Karlové Vsi. Matúše ihned převezli do nemocnice, ale v noci svým zraněním podlehl. Matúš byl jedináček a jeho rodiče tragédie naprosto zdrtila.

Prokurátor ze smrti chlapce obžaloval vychovatelku Martu D., vedoucí družiny Vieru D., ředitele školy Jana H. a Petra L., který měl na starosti areál školy. Za všeobecné ohrožení jim hrozí dva až pět let ve vězení. Ve středu na soudu vypovídali čtyři svědci, mezi nimi i bývalý školník, který chlapci přispěchal na pomoc. 

Podle bývalého školníka v osudný den hustě sněžilo a padaly velké vločky. Děti si tu jako obvykle hrály, vše se zdálo být v pořádku. Školník s manželkou najednou slyšeli praskot, spadl strom a později zaslechli i výkřik o pomoc.

„Rozběhl jsem se k tomu místu a uviděl jsem zavaleného chlapce. Snažil jsem se nějakým způsobem strom odstranit, to se mi nepodařilo, a tak jsem křičel na manželku, aby volala záchranku a hasiče,“ popsal podle serveru Pluska.sk u soudu svědek. Chlapec se podle něj pohyboval ve vymezeném areálu. S vyproštěním zraněného nakonec pomohli až další lidé.

Před soudem rovněž vypovídala manželka ředitele, která pracuje jako hlavní inspektor Slovenské inspekce životního prostředí. Několik dní před tragédií totiž areál navštívila a stromy zkoumala. Podle ní to byl na první pohled zdravý a nepoškozený strom.

Na strom se pak přišla podívat i po tragédii. „Měl odhnilý kůlový kořen, proto spadl, což je velmi, velmi výjimečné. To, co bylo vidět, bylo normální. Zcela zjevně tam byla hniloba. Já neumím říci původce té hniloby, nedělala jsem žádnou expertízu. Je to velmi výjimečný jev, že se to na stromě neobjeví. Literatura to popisuje, já jsem to na stromě viděla poprvé v životě,“ dodala. Soudní proces bude pokračovat v lednu 2017.

vosavopruz ( 16. listopadu 2016 18:57 )

je to tragédie,ale do vězení by měl jít ten strom.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání