Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Začíná Den poezie: Básně zkrátí čas při čekání v MHD i u doktora

Začíná Den poezie: Básně zkrátí čas při čekání v MHD i u doktora
Začíná Den poezie: Básně zkrátí čas při čekání v MHD i u doktora  (Autor: Shutterstock)
Autor: ČTK - 
13. listopadu 2016
11:13

Na desítkách míst v celé zemi v neděli začíná literární festival Den poezie, který potrvá do 27. listopadu. Zapojí se do něj čeští a zahraniční autoři i mnozí milovníci poezie. Festival si klade za úkol, aby se poezie dostala k co nejširší veřejnosti, proto se plakáty s básněmi vyvěsí také v pražských tramvajích. A letos se nově díky pořadatelům objeví také v čekárnách u lékařů a v nemocnicích.

Festival pořádá Společnost poezie, která jej koncipovala jako připomínku narození Karla Hynka Máchy. Proto se festival původně konal jeden den, 16. listopadu. Letos je již 18. ročník a festival potrvá od dneška do 27. listopadu.

V rámci letošní novinky, poezie pro čekající, dostanou básně třeba všichni dárci krve v Ústavu hematologie a krevní transfuze. „Cílem projektu je nabídnout psané slovo jako doprovod všem těm, co čekají - často ve stresu - až přijdou na řadu, dát jim mimo jiné nahlédnout do tvorby celé řady zajímavých současných i klasických básníků a básnířek,“ uvedla předsedkyně Společnosti poezie Bernie Higginsová. Byla to právě ona, kdo téměř před dvěma desítkami let festival poezie do Česka z Británie přivedla.

V pražských tramvajích si letos cestující přečtou básně od Renaty Berkyové, Marie Šťastné, Jiřího Ortena a Johna Donnea, autora motta letošní edice festivalu: Člověk není ostrov. Program festivalu je na stránce www.denpoezie.cz.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi